Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, marcată de copiii de la şcoala „Vasile Alecsandri” din Baia Mare

20 noiembrie a devenit Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor după semnarea Convenției ONU, în 1989, ratificată de România un an mai târziu, document care a stat la baza elaborării legislației privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Elevii şi profesorii şcolii gimnaziale „Vasile Alecsandri” din Baia Mare, împreună cu Asociaţia GAL Baia Mare au jucat un rol important pentru ca acest eveniment să fie relevant pentru ei şi pentru comunitatea lor, organizând împreună o serie de acţiuni dedicate acestei zile. Astfel, în perioada 21.11.2022 – 25.11.2022, elevi români şi romi au participat la acţiuni cum care contribuie la cresterea gradului de  emaptie şi valorizarea copiilor din ciclul primar, care promovează libertatea de exprimar, încurajează dezvoltarea competenţelor sociale, promovarea valorilor comunităţii şi a spiritului civic, respectiv întărirea coeziunii comunităţii.

De asemenea, copiii au învăţat că trebuie să-și cunoască drepturile și să fie informaţi pentru a evita eventualele situații de abuz: dreptul la viață, dreptul la o cetățenie, o familie, dreptul de a fi egal, dreptul de a-și exprima liber ideile, dreptul la îngrijire medicală, dreptul la educație, dreptul la joacă și timp liber, dreptul de a fi protejat împotriva oricărei forme de violență, abuz, neglijare sau exploatare. Toți copiii vor să fie fericiți, să învețe și să se joace liberi, să fie iubiți și lipsiți de griji, atât copiii aflați în familiile naturale, cât și cei aflați în familiile substitutive, în instituțiile de protecție specială sau în școli. Ziua de 20 noiembrie vine să ne reamintească tuturor, părinți sau specialiști care lucrează cu copiii, că trebuie să cunoaștem și să respectăm drepturile fundamentale ale copiilor, iar orice încălcare a acestora trebuie drastic sancționată.