Cauciucurile de iarnă, pretext de stres și amenzi de până la 2900 de lei pentru toți șoferii români: de când sunt obligatorii

Când se apropie sezonul rece, este foarte important să îmbrățișezi cu două mâini tranziția la cauciucurile de iarnă. Dacă eviți acest gest sau, pur și simplu, nu ai bani pentru alte cauciucuri, codul rutier prevede amenzi de până la 2900 de lei pentru cei care sunt prinși.

Trecerea la anotimpul rece vine la pachet cu câteva obligații pentru șoferii români, iar foarte sus pe listă sunt cauciucurile de iarnă. Codul Rutier prevede că pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele de iarnă sunt obligatorii. În mod regretabil, nu este menționată o dată exactă de la care devin obligatorii, ci doar condițiile în care ar trebui să fie prezente. Având în vedere că începerea iernii și venirea primei zăpezi nu sunt deseori sincronizate, este normal să nu vorbim de o dată exactă. Pe de altă parte, această variație este o sursă majoră de stres.

Cauciucurile de iarnă, obligatorii în România

La munte, a început să ningă în România. În funcție de altitudinea la care îți desfășori activitatea, primii fulgi ar trebui să funcționeze ca un avertisment foarte important legat de instalarea cauciucurilor de iarnă. Nu de alta, dar dacă ești oprit fără astfel de anvelope de către agenții de circulație, primești nu doar o amendă de până la 2900 de lei, ci rămâi și fără certificatul de înmatriculare. Ca o mențiunea importantă, în primele 15 zile, achiți doar jumătate din sumă.Potrivit Codul Rutier, este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă. Este vorba despre OG 5 2011 sau ”Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011. Ideea de bază este că, în momentul în care a venit frigul, zăpada, poleiul sau gheața sunt inevitabile și ar trebui să te grăbești să-ți schimbi cauciucurile.

Dacă nu ești sigur ce tip de cauciucuri ai pe mașină, cele de iarnă se identifică foarte ușor. Au pe laterale o combinație între literele M și S. Poate fi vorba de M+S, M.S, MS sau M&S. Bune în această perioadă sunt și anvelopele marcate cu textul ”all seasons” (toate anotimpurile). Acestea din urmă se pretează însă, mai degrabă, în țări cu o climă mai moderată decât a României, conform RAR.„Menţionăm însă că din punct de vedere tehnic anvelopa all seasons nu este recomandată pentru utilizarea pe tot parcursul anului în ţări cu o climă că a României, acestea fiind destinate mai degrabă unor ţări cu o climă mai temperată”, precizează RAR.

Ca un detaliu de fond, anvelopele de iarnă sunt construite din cauciuc special pentru a oferi o aderentă adecvată atunci când temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei.