În luna august angajații din România vor avea parte de o minivacanță cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Când pică aceasta și câte zile libere vor avea?

Luna viitoare, în luna august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, românii vor avea parte de o nouă minivacanță de trei zile. Mai exact, pe 15 august, atunci când pică această sărbătoare legală, fiind o zi de luni, ne putem bucura de o altă minivacanță în perioada 13-15 august.

Ce zile libere mai avem în acest an?

Următoarea zi liberă vine abia în luna noiembrie. Pe 30 noiembrie mai exact, atunci când avem sărbătoarea de Sfântul Andrei, care pică într-o zi de miercuri, în timp ce Ziua Națională a României, care este pe 1 decembrie, pică într-o zi de joi.

Crăciunul și zilele libere aferente urmează apoi pe 25-26 decembrie, care pică duminică și luni, așa că avem din nou parte de o minivacanță.

De menționat că, potrivit prevederilor legale în vigoare, angajatorii sunt obligați să acorde compensații angajaților care lucrează în zile de sărbătoare legală.

Astfel, salariații care sunt nevoiți să muncească în aceste perioade au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În cazul în care aceasta nu poate fi acordată, angajații trebuie să primească un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.

Românii mai beneficiază și de alte zile libere

Mai precizăm că, în afara celor 15 zile nelucrătoare de sărbători legale, angajații mai pot beneficia de anumite zile libere, remunerate sau nu. Ele sunt prevăzute în Codul muncii, în acte normative specifice sau reglementări și politici interne de resurse umane ale fiecărei companii, reglementate la nivel local sau aliniate la nivel global.

Aici sunt incluse concediul de odihnă (minimum 20 de zile), evenimentele familiale (căsătoria salariatului, căsătoria unui copil, naşterea unui copil, decesul rudelor de gradul unu sau doi), susținerea lucrării de diplomă (30 de zile concediu fără plată), situații personale, incapacitate de muncă, paternitate (5 zile + 10 zile de la nașterea copilului).

De asemenea, în baza unor legi specifice, în funcție de situație sau context, ținând cont de prevederile și normele de aplicare, întâlnim și alte tipuri de zile libere plătite, cum ar fi: pentru părinți, situații speciale și vaccinare în perioada Covid, autorecenzare, votare, consultații pe perioada sarcinii, analize copil, donarea de sânge, inițierea procedurii de adopție sau de acomodare în cazul adopției, cu plată sau fără. Fiecare dintre acestea oferă zile libere, potrivit unei analize a EY România.