Vor încuraja modificările fiscale munca la negru?
Modificările aduse Codului fiscal vor încuraja munca la negru, din moment ce taxele angajatorilor pentru contracte cresc foarte mult. De exemplu, pentru un contract de muncă part-time, o firmă care are un angajat cu numai 4 ore pe zi, va plăti de trei ori mai mulți bani către stat. Dacă acum plătește numai 299 de lei lunar, suma plătită către bugetul public va ajunge la 894 de lei.
Pe lângă faptul că există riscul să vedem din ce în ce mai mulți angajați la negru, adică fără forme legale, iar statul să piardă deci și cei 299 de lei, există mari șanse să vedem o creștere a concedierilor, fiindcă patronii vor prefera să nu mai aibă în echipă angajați care muncesc part-time, dar care-i costă cât salariații cu normă întreagă. Vin vremuri grele pe piața muncii.
Noile prevederi ale Codului fiscal par să anticipeze niște vremuri foarte tulburi pe piața muncii din România. Deși e evident că statul a luat aceste măsuri pentru a crește banii aduși de mediul privat către bugetul de stat, e foarte posibil ca rezultatul să fie fix invers. „Sunt 1,1 milioane de contracte part-time în derulare. Probabil mai mult de jumătate vor trebui închise în următoarele două săptămâni pentru că firmele nu-și vor putea permite să plătească taxe la nivelul salariului minim pentru un angajat pe care-l ai 2 – 3 ore la dispoziție. De exemplu, dacă ai un angajat care-ți lucrează o oră pe zi, până acum plăteai 119 lei taxe către stat. Acum ajungi la 1.083. La două ore plăteai 238, acum 1.083. Deci au crescut atât de mult taxele încât nimeni nu-și va mai permite să plătească la alb astfel de contracte și probabil, din păcate, se va merge din nou pe munca la negru. Asta va aduce mai puțin bani la buget decât anticipează autoritățile prin această supraimpozitare.
Deci la 1,1 milioane de contracte, vă dați seama că mai mult de jumătate dintre ele vor trece în economia subterană. Va fi o situație extrem de dificilă mai ales pentru beneficiarii acestor servicii, pentru că nu vor mai fi protejați în baza unor contracte. Nu mai sunt asigurări de sănătate…”, a explicat consultantul economic Adrian Negrescu. Prin urmare, poate că ar fi oportună o nouă corectare a acestor măsuri, altfel e posibil să suferim pierderi în bugetul public, în loc să ne bucurăm de venituri suplimentare.