Crește vârsta de pensionare în România! La câți ani vor ieși femeile la pensie

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a venit cu informații importante privind vârsta de pensionare, care ar urma să crească. El a dat detalii despre românii care vor ieși mai târziu la pensie, explicând care va fi schimbarea în ceea ce le privește pe femei.

Marius Budăi a făcut anunțul momentului pentru pensionari. Ministrul Muncii a anunțat că vârsta de pensionare va crește în România. La cât vor ieși femeile la pensie a spus exact ministrul Budăi.

Potrivit ministrului, pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă, o persoană trebuie să fi atins vârsta standard de pensionare și să fi contribuit la sistemul public de pensii o anumită perioadă minimă de timp.

Marius Budăi a explicat că, în cazul femeilor, vârsta standard de pensionare este de 61 de ani și 6 luni. Ea va crește, însă, treptat până la egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani.

“Este un lucru asumat prin PNRR. Vârsta de pensionare la femei creşte oricum în baza legii actuale 263 şi va ajunge la 63 de ani, după care va urma o etapă unde va fi egalizare la 65 de ani, dar nu dintr-o dată. Se va întâmpla etapizat, deci probabil va fi undeva prin 2030”, a mai precizat ministrul Muncii, Marius Budăi .

În ceea ce îi privește pe bărbați, aceștia au vârsta standard de pensionare la 65 de ani. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani și 6 luni și va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030. Stagiul complet de cotizare pentru bărbați este de 35 de ani.

Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare în cazul femeilor

Într-o intervenție la Antena 3, Doina Pârcălabu, fost şef la Casei de Pensii, a explicat că egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani la femei şi bărbaţi se întâmplă peste tot în sistemele de pensii publice în lume, tocmai pentru că speranțele de viaţă ale oamenilor au crescut, dar nu la fel de mult ca în alte ţări.

Potrivit acesteia, în cazul femeile care au mai mulţi copii, “în acest moment, cele care au născut şi crescut mai mulţi copii nu au reducere de vârstă conform reglementării prezente, dar în Legea din 2019 care a fost amânată la publicare sunt prevederi potrivit cărora vârsta de pensionare scade în funcţie de numărul de copii născuți”.

Șeful Casei de Pensii a explicat cum se calculează pensia. Daniel Baciu a arătat că la evaluarea și recalcularea pensiilor sunt foarte importante stagiul de cotizare și numărul de puncte realizat de beneficiar.

”La nivel național, am trecut de 2,3 milioane de dosare evaluate. Noi urmărim în principal două lucruri importante. În primul rând, noi trebuie să introducem aceste dosare într-un format electronic nou, practic trebuie să digitalizăm toate aceste dosare”, a punctat șeful Casei de Pensii.

SURSA: capital.ro