Se schimbă legea pentru toți românii. Începând cu 9 mai nu mai ai voie să faci așa ceva cu actele personale

Legea se schimbă din nou, iar românii nu vor mai avea voie să facă anumite lucruri cu actele personale, începând cu data de 9 mai 2022.

Autoritățile au hotărât să introducă în lege noi modificări cu privire la documentele personale. Legea urmează a intra în vigoare începând cu data de 9 mai 2022. Mai concret, este vorba despre Legea nr.105.2022 care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 412 și care va avea aplicabilitate din data anterior menționată.

Această lege urmează să modifice Legea nr.119/1996 care face referire la documentele de stare civilă. Această lege stabilește clar interzicerea modificării sau completării fără drept, ori plastifierea documentelor de stare civilă.

Astfel, toți românii care vor apela la a modifica sau completa fără drept aceste documente, ori vor plastifica ceertificatele de stare civilă care cuprind certificatele de naștere, certificatele de căsătorie ori cele de deces, vor trebui să suporte consecința anulării acestora.

Românii trebuie să știe că se schimbă legea

Ofițerii de stare civilă vor fi cei care vor constata nulitatea acestor documente, precum și funcționarii din cadrul direcției de evidență a populației, ori din cadrul serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor. De asemenea, ofițerii de stare civilă din cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră ale României vor avea același drept de a declara nule documentele anterior menționate atunci când nu vor fi conforme cu legea în vigoare.

Foarte mulți români apelează la plastifierea acestor documente din motive de protecţie, pentru că în timp, hârtia pe care sunt imprimate se deteriorează. Plastifierea documentelor tipărite este un proces care constă în acoperirea acestora cu un strat de plastic protector care este aplicat la cald.

Noua lege mai face referire și la faptul că în momentul înregistrării nașterii unui copil la oficiului stării civile, părinții nu vor mai putea acorda mai mult de trei prenume noului-născut, fiind exclus numele de familie. Vestea bună care vine odată cu această lege nouă constă în faptul că procedurile din domeniul actelor de stare civilă au fost simplificate, lucru care ar trebui să reprezinte mai puțin timp petrecut la ghișeele acestor instituții.