Ai luat bani de la stat? Ce trebuie să faci în această situaţie.

Autoritățile au decis în anul 2021 să ofere un ajutor persoanelor care s-au confruntat cu mai multe dificultăți din cauza răspândirii coronavirusului. Astfel, acestea au avut posibilitatea de a încasa trei tipuri diferite de indemnizații de pandemie. Totuși, indemnizațiile încasate anul trecut trebuie declarate prin formularul 212 și taxele aferente trebuie achitate la stat până la următoarea dată.

Persoanele care au beneficiat de indemnizații de pandemie trebuie să achite taxele aferente. Termenul limită se apropie

Mai precis, indemnizațiile de pandemie încasate anul trecut trebuie declarate prin formularul 212 iar taxele aferente trebuie achitate până la 25 mai 2022. Așadar, beneficiarii trebuie să calculeze, rețină, declare și achite impozit pe venit și contribuțiile sociale la pensii și sănătate.

Declararea indemnizațiilor de pandemie încasate în 2021 și a taxelor aferente trebuie realizată prin intermediul formularului 212 (n. red. declarația unică) până în ziua de 25 mai. Totodată, până atunci trebuie plătite și taxele aferente.

Despre ce indemnizații este vorba?

Cele trei indemnizaţii au venit ca un ajutor din partea autorităților pentru cei care se confruntau cu dificultăți din cauza pandemiei. Prima dintre ele a fost indemnizația pentru activitate întreruptă, ce a putut fi cerută și încasată în intervalul ianuarie – iunie 2021, în baza Ordonanței de urgență a Guvernului 30/2020.

A doua indemnizație a fost cea pentru activitate/venituri reduse, ce a putut fi cerută și încasată în intervalul ianuarie – decembrie 2021, în baza Ordonanței de urgență a Guvernului 132/2020. A treia fost cea pentru activitate întreruptă, ce a putut fi cerută și încasată în intervalul octombrie – decembrie 2021, în baza Ordonanței de urgență a Guvernului 111/2021.

Sumele se calculează separat de veniturile din activități economice

Trebuie menționat că sumele se calculează separat de veniturile din activități economice, indiferent de ajutor sau cuantumul sumelor încasate de la stat. Astfel, profesioniștii datorează impozit pe venit și contribuții la pensii și sănătate pentru ele.

Amintim că în intervalul ianuarie – iunie 2021 au fost înregistrate peste 11.000 de persoane care au încasat indemnizația de pandemie stabilită prin OUG 30/2020, potrivit statisticilor realizare de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.

De asemenea, au fost peste 40.000 de persoane care au încasat indemnizația de pandemie stabilită prin OUG 132/2020 pe tot parcursul anului 2021. În intervalul octombrie – decembrie 2021 au fost peste 900 de persoane care au încasat indemnizația de pandemie stabilită prin OUG 111/2021.