Joia Mare, tradiții și obiceiuri. Ce este total interzis să faci înainte de Paște

Joia Mare face parte din Săptămâna Patimilor. Este ultima zi de joi dinainte de Paște, iar în această zi sfântă mai multe tradiții și obiceiuri trebuie respectate cu strictețe. Cei care nu vor ține cont de ele se vor confrunta cu anumite probleme în restul anului.

Ce este interzis să faci în Joia Mare? Tradiții și obiceiuri înainte de Paște. Joia Mare vine cu mai multe tradiții și obiceiuri. Spre exemplu, la Liturghia din Joia Mare, la unele catedrale și mănăstiri are loc o rânduială mai specială, “Spălarea picioarelor”, ce se săvârșește după citirea Rugăciunii amvonului.

În acel moment, preotul, sau arhiereul va ieși din biserică așa cum este îmbrăcat, cu o cădelniță în mână și va merge la locul special pentru spălare, unde sunt rânduiți 12 frați care vor fi spălați de către cel mai mare, scrie crestinortodox.ro.

Tot în acestă zi sfântă se săvârșește denia celor 12 Evanghelii, care se citesc în tot cursul slujbei. Deși multe gospodine nu știu, Joia Mare este ziua în care se vopsesc ouăle de Paște. Tradiția spune că ouăle vopsite în această zi nu se vor strica tot anul.

Acest lucru este total interzis în Joia Mare. Tradiții și obiceiuri importante înainte de Paște

În același timp, o altă tradiție mai prevede că astăzi se ține post cu mâncare uscată. De asemenea, în Joia Mare, la biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca. În această zi, creştinii care s-au spovedit se împărtăşesc, iar fetele fac în timpul slujbei câte un nod pe o sfoară, după fiecare evanghelie, apoi îşi pun sfoara sub pernă ca să-şi viseze alesul.

Tot în Joia Mare, se face și ultima pomenire a morților din Postul Mare. De asemenea, trebuie menționat faptul că, potrivit tradiției, în noaptea dintre Miercurea Mare și Joia Mare, se deschid mormintele, iar sufletele morților se întorc la vechile lor locuințe, unde rămân până în sâmbăta dinainte de Rusalii.

În acest sens, încă din cele mai vechi timpuri, la sate, se spune că este bine să fie lăsate câteva scaune afară, pe care sufletele celor morți să se poată așeza pentru odihnă. Totodată, sunt locuri în care se fac și focuri mari, la curți, pentru ca aceștia să se încălzească.

Ce este interzis să faci în Joia Mare?

În ceea ce privește lucrurile interzise, în Joia Mare, este interzis sărutul, în contextul în care Iuda l-a sărutat pe Iisus chiar înainte să fie prins de romanii pe mâna cărora l-a dat.

Tot în cursul zilei de astăzi este interzis și dormitul. Se spune că cei care vor dormi pe timpul zilei vor fi leneși în tot restul anului. O altă regulă vizează femeile. Acestea nu au voie să spele rufe.

Potrivit tradiției, la morți, în loc să ajungă pomană, se duce apă murdară de la spălat. O altă regulă importantă este că în Joia Mare nu se fac sub nicio formă parastase.