IEŞIM MAI REPEDE LA PENSIE!

Vești importante pentru români după ce, în cursul zilei de marți, deputații au dat un aviz favorabil unui proiect de lege care îi are în prim plan pe cei care trebuie să iasă la pensie.

Vor ieși la pensie mai repede cu doi ani! Cine sunt românii care vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare. Anunțul momentului

Senatul a adoptat proiectul de lege care prevede ca persoanele care au locuit în zone poluate să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, dar doar dacă au trăit în acea zonă cel puțin 30 de ani.

Marți, acest proiect de lege prin care românii pot ieși mai devreme la pensie cu doi ani a primit raport favorabil de la deputați. De asemenea, proiectul prevede și o listă cu localitățile poluate, însă și aceasta va fi modificată. Locuitorii din aceste localități, dar și cei aflați pe o rază de 8 kilometri lângă ele, vor putea să se pensioneze cu doi ani mai devreme fără să li se aplice vreo penalizare.

Ce modificări prevede lista localităților poluate

Proiectul de lege precizat anterior prevede ca pe lista localităților poluate să fie introduse altele, astfel:

  • Avram Iancu (județul Alba)
  • Hălchiu și Satu Nou (județul Brașov)
  • Brăila, Tichilești și Chișcani (județul Brăila)
  • Ișalnița (județul Dolj)
  • Bălan, Corbu, Jolotca, Sândominic și Tulgheș (județul Harghita)
  • Vața de Jos și Răchitova (județul Hunedoara)
  • Borșa (județul Maramureș)
  • municipiul Tulcea

Inițiatorii acestui proiect de lege spun că extinderea acestei liste este necesară, motivând că în zonele respective au existat o fabrică de var, una de calcită și vopsele, una de cherestea și mine. Din cauza acestora, spun inițiatorii, sănătatea locuitorilor a fost afectată.

”În anii precedenți, Parlamentul României a adoptat mai multe legi în sprijinul cetățenilor care au locuit în zone de risc. Soluția identificată a fost aceea de a scădea cu doi ani vârsta de pensionare în localitățile afectate, astfel încât raportul dintre vârsta de pensionare și speranța de viață să fie similar cu cel întâlnit în regiuni cu activități mai puțin nocive”, este notat în expunerea de motive.

Nu vor mai fi aplicate penalizări

Dacă acest proiect va intra în vigoare, locuitorii din zonele poluate pot ieși la pensie mai repede cu doi ani și nu vor fi penalizați, potrivit Legii pensiilor nr.263/2010.

De obicei, în cazul pensiei anticipate parțiale, românilor li se aplică o scădere a cuantumului pensiei.