8 Aprile – Ziua Internationala a Romilor

Asociaţia GAL Baia Mare a organizat în cadrul proiectului „Sprijin pentru funcţionarea GAL Baia Mare”, POCU/482/5.1/127124, evenimentul „8 Aprilie-Ziua Internationala a Romilor”.

La eveniment au participat  reprezentanti ai autoritatilor publice locale, respectiv  Primaria Municipiului Baia Mare, Inspectoratul Scolar Judetean Maramures, reprezentanti ai unitatilor scolare din SDL, Scoala Gimnaziala vasile Alecsandri, Scoala Gimnaziala Simion Barnutiu, Gradinita Nr. 4,  DAS Baia Mare, ONG-uri, Young Roma Maramures, Somaschi  si reprezentanti din cadrul comitetelor civice de cartier.

Deschiderea oficială a evenimentului a fost facuta de managerul proiectului, Frasin Cristina, alaturi de Vlad Bardai, presedintele asociatiei YRMM, urmată de speechuri ale reprezentantilor comunitatii şiinstitutiilor locale. Acestia au transmis un gand bun romilor de ziua lor, si totodata au adus un omagiu celui care a fost Varga Roman, exemplu pentru comunitatea locala, primul mediator scolar din judetul Maramures, caruia i-a fost dedicat acest eveniment. A urmat intonarea imnului romilor ,,Gelem, gelem”,  o poezie interpretate de Emiliano Gaeta, si un scurt concert caffe, sustinut de tinerii Robert Barbos de la Colegiul de Arte Baia Mare si tanarul David Gombos la orga.

„An de an am marcat aceasta zi cum am putut mai bine, cu scopul promovarii culturii, traditiei si a valorilor conunitatii rome, de cele mai multe ori fara resurse, doar prin implicarea voluntara a romilor si a partenerilor din diverse domenii, autoritati. Anul acesta, in data de 6 aprilie am marcat aceasta sarbatoare altfel. La propunerea managerului Asociatiei Grupului de Actiune Locala GAL Baia Mare, Frasin Cristina, cu implicarea directa a lui Vlad Bardai, presedinte al Asociatiei Young Roma Maramures, l-am omagiat pe Roman Varga, primul mediator scolar al judetului nostru, in calitate de simbol local, care si-a pierdut viata in timpul serviciului. A fost omul care s-a remarcat prin munca, seriozitate, devotament. Au fost alaturi de noi la eveniment reprezentanti din comunitate locala, romi, neromi, copii, tineri, adulti, care si au reamintit cu drag de omul Roman Varga” – Loredana Mihaly.

„De la Iisus Hristos am învățat ca renașterea se face prin conștiință spirituală, că maturitatea vine odată cu vârsta de 30 de ani. Faptul ca un rr(om) își regăsește latura spirituală prin botez (exemplu dat și urmat de la Iisus și Ioan Botezatorul) este certitudinea că rr(om)ii se regăsesc spiritual la maturitate după modelul dat de Iisus Hristos spiritualul.De la Nicolae Gheorghe am învățat că unitatea este simbolul unei națiuni definite etnic și cultural. Valorile fundamentale ale națiunii rrome sunt sistematizate în jurul a 3 cuvinte: Pakiv, Lajavo, Chachipo (respect, rușine și adevăr). De la Iisus Hristos cel civic am învațăt că respectând cele 3 valori îmbinate într-un mod armonios cu unitatea vom devenii rr(om)i liberi. Azi în ziua de 8 aprilie comemoram peregrinajul istoric al națiunii rrome, perioada în care acest popor s-a definit din punct de vedere etnic și cultural, antropologic și sociologic. O națiune devastată (genocid/rasism/sclavie/deportări) timp de sute de ani, o națiune puternică care a reușit să-și păstreze valorile și conduită, să reziste în mod „subit” presiunii și exterminării. O națiune care și-a transmis cultura si legea pe cale orală, care a asimilat din culturile orientale si occidentale prin care a trecut, dar care și-a păstrat esența si motivatia culturală. Pentru mine ca si fiinta umană această zi reprezintă începutul unei reforme spirituale, culturale, etnice și umane. O zi în care responsabilitatea, iubirea, compasiunea și respectul trebuie ridicate la grad de universalitate, aplicându-le în egală măsură pentru toate ființele umane de pe pământ” – Vlad Bardai.