S-AU SCUMPIT BANII ÎN ROMÂNIA!
În ședința de marți, Banca Națională a României a decis să majoreze din nou dobânda de referință, din cauza inflației accelerate. Din nefericire, decizia nu va avea un impact deloc pozitiv asupra românilor împrumutați la bănci, dar nu numai.
Concret, marți, BNR a crescut dobânda-cheie cu încă 50 de puncte de bază, de la 2,5% la 3%.
Vești proaste pentru românii datori la bănci, dar și pentru cei care intenționează să ia un credit
Decizia va veni ca o undă de șoc pentru românii care au de rambursat credite contractate de bănci. Afectați vor fi, desigur, cei cei au semnat pentru contracte de împrumut cu dobândă variabilă. Riscul pe care și l-au asumat atunci a fost unul neinspirat, din câte se vede.
ROBOR (indicatorul relevant pentru calculul ratelor multor credite în lei cu dobândă variabilă) va crește primul. Deci, românii care au credite la bănci contractate înainte de luna mai a anului 2019, care încă sunt sub influența ROBOR, vor fi primii ce vor impacta cu decizia BNR.
Nu vor scăpa, însă, nici românii care au contractat credite noi, după primăvara lui 2019, chiar dacă dobânzile lor sunt calculate în funcție de IRCC. Momentan, se bucură de un moment de respiro, însă urmează scumpiri și pentru ei.
Amintim că ROBOR se ia în calcul pentru creditele contractate înainte de luna mai a anului 2019. Începând cu luna mai a anului 2019, indice de referință pentru calcularea creditelor de consum a devenit IRCC. Banca Națională a României publică zilnic indicele de referință calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare dintr-o anumită perioada (acest IRCC BNR). La finalul fiecărui trimestru, se determina o valoare actualizată a acestuia, care apoi este aplicată pentru următorul trimestru tuturor împrumuturilor cu dobânda variabilă luate de români.
La finele lunii martie, indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, a ajuns la 1,86% pe an. Și aici vorbim despre o evoluție semnificativă, față de nivelul publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%, conform datelor anunțate de Banca Națională a României (BNR).
Creșterea dobânzilor te afectează și dacă nu ești împrumutat la bănci
Pe fondul inflației accelerate, se anticipează că BNR va crește dobânda-cheie la 5% în 2022, ceea ce înseamnă o valoare uriașă. Aceste majorări ale dobânzilor de referință făcute de toate băncile centrale din regiune, din cauza scumpirilor, au efecte și asupra oamenilor care încă nu sunt datori la bănci. Cum? Din cauza inflației și dobânzii mari, băncile îți vor acorda o sumă mai mică de bani, iar costurile ce vor trebui rambursate de către tine vor fi mai mari.
Practic, se scumpesc banii. Vei plăti mai scump împrumuturile de orice fel contractate de la băncile comerciale.
Mai mult decât atât, pe fondul perioadei acesteia instabile, băncile sunt mai reticente la risc. Cu alte cuvinte, e posibil ca românii ce doresc să se împrumute să fie supuși unor verificări și condiții mult mai aspre, înainte de a li se acorda sau nu undă verde la bani.
Sursa: Playtech.ro