Solidaritate incredibilă: Cum a reușit un grup de elevi români să mobilizeze mii de școli din lume să celebreze Ziua Umanităţii și să doneze pentru Ucraina

În această perioadă în care semenii noștri trec prin momente grele, un grup de elevi vin cu o inițiativă lăudabilă, care mai alungă puțin din fricile, îngrijorările și neputinţele actuale.

Mai exact, elevii de la Transylvania College din Cluj-Napoca, cea mai mare şcoală privată din Ardeal, au iniţiat zilele acestea un demers în cadrul căruia invită elevii din întreaga lume să li se alăture şi să celebreze Ziua Umanităţii pe 24 martie. Aceștia sunt coordonați de Ruxandra Mercea, directorul unității de învățământ. Sunt invitate să participe 7.500 de școli, adică peste 3.000.000 de elevi.

Scopul proiectului lansat de tinerii clujeni este ca începând de azi, 24 martie, să se conecteze împreună și să adune suma de 250.000 de euro. Fondurile vor fi direcționate spre Fondul de Reziliență în Educație pentru Ucraina și România și vor acoperi:

  • susținerea financiară a profesorilor din Ucraina și a efortului lor de a preda în continuare;
  • integrarea copiilor ucraineni în școlile de stat din România și sprijinirea profesorilor de aici prin cursuri de reziliență și toleranță;
  • ajutor umanitar constând în medicamente.

Directorul şcolii, Ruxandra Mercea, prin dialogul permanent pe care îl are cu liderii unor organizaţii educaţionale de top din lume, a reușit să desfăşoare acțiunea elevilor ei nu doar în România, ci să fie direcţionată şi implementată în şcolile din Statele Unite ale Americii. Pentru aceasta, l-a cooptat în acest proiect și pe Sean Covey, care a venit în România.

Sean Covey este un autor american a multor cărți în domeniul educației și dezvoltării personale, speaker și inovator. Este președinte al FranklinCovey Education și este dedicat transformării educației în întreaga lume.

Ieri, 23 martie, ca parte a proiectului, o delegație a fost în vizită în Sighetu Marmației. Au vizitat Școala „George Coșbuc” și au discutat cu copiii și profesorii, aflând care sunt nevoile lor, au vizitat facilitățile de acolo pentru copiii ucraineni, au fost la graniță și au discutat cu diverse ONG-uri.

Sean Covey a declarat că vrea să doneze și să pornească o campanie de fundraising în SUA, în parteneriat cu Ruxandra.

În semn de solidaritate, elevii clujeni își doresc de la colegii şi dascălii din întreaga lume să poarte haine în culorile drapelului Ucrainei (albastru/galben) într-o zi aleasă de ei în intervalul 24 – 31 martie. În plus, pentru a-i ajuta direct pe cei afectaţi, fiecare şcoală este rugată să identifice cel puţin o organizaţie sau un grup, iar donațiile făcute să meargă spre Ucraina.

Puteți dona pentru a sprijini copiii ucraineni și afla mai multe informații pe site-ul proiectului.