În Colecția Școala Ardeleană de Proză a apărut volumul 𝘾𝙧𝙚𝙢𝙖 𝙙𝙚 𝙜𝙖̆𝙡𝙗𝙚𝙣𝙚𝙡𝙚 𝙨̦𝙞 𝙘𝙪𝙧𝙘𝙪𝙗𝙚𝙪𝙡. 𝙋𝙤𝙫𝙚𝙨𝙩𝙞𝙧𝙞 𝙢𝙖𝙧𝙖𝙢𝙪𝙧𝙚𝙨̦𝙚𝙣𝙚 de Marian Ilea

În Colecția Școala Ardeleană de Proză a apărut volumul 𝘾𝙧𝙚𝙢𝙖 𝙙𝙚 𝙜𝙖̆𝙡𝙗𝙚𝙣𝙚𝙡𝙚 𝙨̦𝙞 𝙘𝙪𝙧𝙘𝙪𝙗𝙚𝙪𝙡. 𝙋𝙤𝙫𝙚𝙨𝙩𝙞𝙧𝙞 𝙢𝙖𝙧𝙖𝙢𝙪𝙧𝙚𝙨̦𝙚𝙣𝙚 de Marian Ilea. Pe copertă: desen de Ioan Marchiș (2021)

Citind povestirile lui Marian Ilea nu poți să nu te duci cu gândul la relatările unor Elisabeta Rizea sau Aniţa Nandriş-Cudla. Nu poți să nu îți amintești de volume ca 𝘗𝘰𝘷𝘦𝘴𝘵𝘪𝘳𝘪𝘭𝘦 𝘮𝘢𝘮𝘦𝘪 𝘣𝘢̆𝘵𝘳𝘪̂𝘯𝘦 de Radu Țuculescu.

Cât despre fantasticul lui Marian Ilea, este unul înrudit, aș spune, cu cel din povestirile lui Carson McCulles (și aici mă refer în special la 𝘉𝘢𝘭𝘢𝘥𝘢 𝘵𝘳𝘪𝘴𝘵𝘦𝘪 𝘤𝘢𝘧𝘦𝘯𝘦𝘭𝘦), asta ca să depășesc granițele literaturii române. Marian Ilea este un autor complex, un cronicar nu numai al unor vremuri trecute, ci și al prezentului, preocupat de impactul noului asupra unei lumi bine ancorate în tradiții vechi, puternice. Se poate spune că, prin spiritul lor mitteleuropean, povestirile lui Marian Ilea aduc un cu totul alt aer în literatura română contemporană. (Raul Popescu)

Cartea este disponibilă în format tipărit (https://bit.ly/3KymiDR) și în ediție digitală (https://bit.ly/3vRB7Nr).

preluare pagina facebook Editura Scoala Ardeleana