De când sunt obligatorii buletinele electronice?

Cartea de identitate electronică a făcut subiectul multor dezbaterii în ultimii ani, iar mulți români nu prea au fost încântați de tranziția la noile buletine. Se pare însă că, în curând, respectiva decizie nu va mai fi opțională.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizări a discutat despre cartea de identitate electronică. Este doar o chestiune de timp până când vom avea cu toții astfel de buletine modernizate, deși în Cluj, unde au fost introduse în perioada de test, nu au reușit să genereze foarte mulți fani.

Cartea de identitate electronică, inevitabilă

Termenul final pentru introducerea cărţii de identitate electronice este sfârșitul anului 2024. ”Este un proiect mult aşteptat şi, împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, avem în responsabilitate cartea de identitate electronică împreună cu semnătura electronică calificată. Avem trimestrul IV al anului 2024 ca şi deadline de implementare.

Sigur că este un termen destul de strâns, dar o să vedeţi în perioada următoare, că ne adunăm partea aceasta de resursă sau experţii de care avem nevoie pentru analiza de flux, analiza de business, astfel încât proiectele acestea mari de transformare digitală ale statului, prin ceea ce va însemna elaborarea documentaţiilor tehnico-economice să le putem scoate la licitaţie şi să putem cât de rapid să operaţionalizăm această structură”, a menţionat Marcel Boloş, la Conferinţa CursDeGuvernare „Urgenţa: Economia 4.0 – ce pune România în locul scăderii de la industria prelucrătoare”.

În același context, ministrul a insistat asupra faptului că beneficiile tranziției la noul buletin se vor resimți și în interacțiunea cu majoritatea serviciilor publice. ”Este foarte important, nu numai pentru cartea de identitate electronică, dar şi pentru marile servicii publice: sănătate, partea de educaţie, evenimentele de viaţă, administraţia locală. Discutam dimineaţă cu colegii despre această posibilitatea de avea o anumită formă de cloud pentru serviciile locale pentru că, inclusiv primăriile, trebuie să dispună de aceste instrumente de modernizare, fiindcă oraşele viitorului cam spre aceasta se îndreaptă, spre a asigura interoperabilitatea bazelor de date şi a face din acest punct de vedere serviciile publice mult mai accesibile pentru oameni. Deci răspunsul este trimestrul IV 2024 – şi facem toate demersurile necesare pentru ca aceste lucruri să poată să prindă contur”, a precizat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.