Trei facturi de energie electrică primite în același timp: ce trebuie să faci dacă pățești asta?

Unii clienți casnici primesc în acestă lună chiar și trei facturi la energie electrică. Acest lucru se întâmplă în contextul schimbărilor dese de legislație care aduc o serie de confuzii în rândul românilor. Ce trebuie să faci dacă ți se întâmplă asta? Autoritățile au avertizat cetățenii cu privire la acest lucru. Oamenii au beneficiat de o reducere la factură pentru consumul din perioada noiembrie 2021 – martie 2022.

Conform autorităților, clienții casnici au parte de o reducere la factură pentru consumul din perioada cuprinsă între 2021-martie 2022. Ei au primit până acum facturi reduse pentru consumul lunii noiembrie (factura a venit în decembrie) și pentru consumul lunii decembrie (factura a venit în ianuarie).

Context: Guvernul a emis o reglementare cu privire la aplicarea TVA în schema de reducere a facturilor încă de la finele lui decembrie, ulterior a mai apărut o reglementare care îi obligă pe furnizori la recalcularea facturilor emise clienților.

ENEL a trebuie să recalculeze facturile emise pentru consumul din perioada menționată, după ce s-a stabilit cum se aplică TVA. Clienții cu un consum mediu câștigă aproximativ 7-8 lei pe lună în urma recalculării, din aplicarea TVA, pentru că întreaga compensare se aplică la prețul TVA al kilowattului-oră.

Acest detaliu nu era clar în lunile noiembrie și decembrie. Astfel, compania a stornat facturile pe cele două luni anterioare și a emis două facturi cu minus, cu aceleași sume, trimise clienților în același plic, într-o singură lună (factura curentă și factura consumului lunii ianuarie).

Clienții care primesc trei facturi trebuie să plătească ce au consumat în luna ianuarie. Doar factura în urma recalculării TVA pe cele două luni din trecut merită atenție, fiind plătită cum ai face-o în mod normal. ENEL a trimis o înștiințare clienților în sensul acesta.

  • De ce s-a luat această decizie?

„Am luat această decizie pentru a ne alinia celei mai recente modalități de calcul, în contextul modificării succesive a actelor legislative. Răspunsurile de mai jos, pe această temă, îți aduc mai multe detalii:

  • Ce înseamnă stornare? Stornarea înseamnă emiterea unor facturi cu valoare negativă (cu minus) și este
    necesară pentru a-ți recalcula suma de plată.
  • Ce vei regăsi pe următoarea factură? Ulterior stornării, vom emite o singură factură, conform metodei de
    calcul ajustate. Ea va include și consumul din perioada cuprinsa in facturile stornate.
  • Ce se întâmplă dacă ai plătit facturile din decembrie și ianuarie? Dacă ai plătit deja facturile emise
    ințial, valoarea achitată de tine va fi scăzută pe următoarea factură.” (Sursa: e-nergia.ro)