Comuna Moisei împlinește azi 657 de ani de la prima atestare documentară

Azi, 02.02.2022, sunt două mari evenimente importante în frumoasa comuna Moisei. Se implinesc 657 de ani de la prima atestare documentară a comunei Moisei. Şi tot azi se sărbătoreşte Hramul de iarnă al Mănăstirii ”Adormirea Maicii Domnului” din comuna Moisei.

Prima atestare a localităţii Moisei a fost făcută într-un document emis la data de 2 februarie 1365, prin care Regele Ludovic dăruiește voievodului maramureșean Balc, fiul lui Sas, și fraților săi Drag, Dragomer și Ștefan, mai multe localități din Maramureșul Istoric confiscate de la Bogdan Vodă.

Redăm textul primei mențiuni documentare a comunei Moisei (2 februarie 1365): “Regele Ludovic dăruiește lui Balc, fiul lui Sas, și fraților sei, Drag, Dragomir și Ștefan în recompensa servituțiilor moșia Cuhnea cu pertinențiile sale: Jeud, ambele Vișae, moyseni, Borșa și ambele Seliște, confiscate dela Bogdan Vodă eșit la Moldova și căzut sub nota de infidelitate” – Diplome maramureșene din secolele XIV și XV, autor Dr. Ioan Mihalyi de Apșa.

Pe 2 februarie 1365, au fost atestate satele Ieud, Bocicoel, „cele două Vişae” (probabil Vişeu de Jos şi de Mijloc), Moisei, Borşa şi „cele două Sălişti” (Săcel şi Săliştea de Sus): „villis Jood, Bachkow, Kethuyssou, Moyse, Bors et Keethzeleste”. Diploma a fost oferită de regele Ludovic cel Mare voievodului Maramureşului Balc, fiul lui Sas şi fraţilor săi, ca recompensă pentru luptele contra „necredinciosului” Bogdan Vodă, întemeietorul Ţării Moldovei. Diploma a fost reîntărită de Regina Maria a Ungariei, pe 22 iunie 1384. Pergament, fragment de sigiliu de ceară, Biblioteca Academiei Române, Bucureşti.