Lemnul, din nou la modă. Păcat că în Maramureş nu prea mai avem păduri.

Mesajele legate de instalarea centralelor termice pe gaz au fost cel puțin alambicate, în ultimele luni. Au fost zvonuri despre eliminarea posibilității de a utiliza centrale termice pe lemne, iar în Cluj a fost deja desființată posibilitatea de a monta centrale termice in apartamentele noi.

Ministrul Mediului a făcut declaratii despre subiect, într-o intervenție televizata. Într-o contradictie cu declarațiile anterioare, Tanczos Barna a spus că recomandă montarea centralelor pe lemne. În opinia sa, folosirea lemnului de foc este esențială în procesul de încălzire a locuințelor, chiar dacă există un vid legislativ pe această temă.

”Nu e nicio rușine. În Austria, ei se bazează în continuare pe lemn.”, a explicat ministrul Mediului. Problema, după cum spune Barna, este că și această resursă s-a scumpit, iar în timp ce plafonarea și subvenționarea gazelor naturale funcționează, pentru cei care folosesc lemne nu există niciun program social.

La bază, centralele termice bazate pe lemne nu sunt prietenoase cu mediul, darministrul a spus că acestea nu reprezintă o idee proastă și a dat exemplul Austriei. Acestia se bazează în continuare pe lemn, ”chiar dacă pe alte tehnologii, pe tocătură, pe pelerizare și automatizare, reușind astfel să reducă foarte mult emisiile”.

„Sunt foarte multe state care nu vor renunța la lemnul de foc, această sursă regenerabilă care ocupă un loc important în balanța energetică în foarte multe state member. Există o tendință sau o direcție a comisiei în sensul reducerii fosilului în balanță energetică, dar pentru încălzirea locuințelor lemnul este esențial.

Și lemnul de foc s-a scumpit, dar trebuie să existe la nivel naţional un program social pentru lemn, trebuie să existe acest sprijin din partea statului pentru lemnul de foc, trebuie să existe o reţea bine dezvoltată de valorificare a lemnului, astfel încât să nu fie foarte mulţi intermediari, şi trebuie să investim foarte mult în eficienţa centralelor termice pe lemn. Trebuie să venim cu un program naţional pe acest domeniu”, a declarat Ministrul Mediului.