Ordonanța a fost adoptată: Cât vom plăti pentru energie electrică și gaze în urmatoarele luni.

În şedinţa Executivului, premierul Nicolae Ciucă a declarat că, în februarie şi martie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kW/oră la energia electrică şi 0,31 bani pentru kW/oră la gaze naturale, indiferent de consum.

„Pentru energie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kW/oră energie electrică şi 0,31 bani pentru kW/oră la gaze naturale, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 de kW/oră energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 0,68 de bani pentru kW/oră la energie electrică şi circa 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse. Am decis, de asemenea, ridicarea nivelului de compensaţie pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice, astfel încât efectele crizei să fie cât mai puţin resimţite de către oameni şi de către economia românească, având nevoie acum, mai mult ca oricând, de susţinere pentru redresarea post-pademie”, a explicat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei, potrivit agenţiei naţionale de ştiri Agerpres.

În ce priveşte consumatorii non-casnici, pentru IMM-uri şi industria alimentară, Executivul a plafonat preţurile la 1 leu pe kW/oră, TVA inclus, şi 0,37 bani kW/oră la gaze naturale.

Premierul  a declarat  că săptămâna trecută Guvernul a decis înfiinţarea Comitetului interministerial în domeniul energiei, care „are ca obiectiv identificarea de soluţii în vederea limitării creşterii preţurilor la energie, având ca atribuţii principale stabilirea cauzelor creşterii preţurilor la energie şi evidenţierea posibilelor soluţii aplicabile pe termen scurt, mediu şi lung în vederea limitării creşterii preţurilor la energie.

Pe de altă parte, ministrul Energiei, Virgil  Popescu a anunţat că prevederile ordonanţei de urgenţă adoptate marţi, privind preţurile suportate de consumatorii casnici şi cei non-casnici la energie şi gaze naturale, nu pot fi aplicate retroactiv.

„Mi-aş fi dorit – şi am tot anunţat – ca această ordonanţă, dacă s-ar putea, să o aplicăm şi în noiembrie şi decembrie. Din păcate, astăzi am întrebat încă o dată în şedinţa de guvern – a fost un răspuns al Ministerului Justiţiei foarte clar. Nu putem să o aplicăm retroactiv”, a spus el.