În Vișeu de Jos s-a deschis Centrul Medical de Recuperare și Îngrijiri Paliative “Sfântul Alexandru”

Recent, în Vișeu de Jos s-a deschis Centrul Medical de Recuperare și Îngrijiri Paliative “Sfântul Alexandru”, cu capital exclusiv privat. În cadrul acestuia sunt acordate servicii medico-sociale de cea mai bună calitate pentru pacienții cu maladii incurabile progresive, avansate, cu pronostic de viață redus.

Îngrijirea paliativă este indispensabilă în afecțiunile oncologice cu speranță de viață limitată, dar și în multe alte situații de boală, inclusiv boli cardiovasculare, pacienți cu scleroză laterală amiotrofică, pacienţi cu scleroză multiplă, cu boala Parkinson, cu boli pulmonare, cu accident vascular cerebral şi comă, cu miastenia gravis, maladii neurologice sau demență.

Centrul are o capacitate totală de 36 paturi, cu saloane de 1-2 paturi, dotate cu grup sanitar propriu. Serviciile oferite au nivelul de competență 3, așadar oferă un înalt standard de calitate. Toate serviciile prestate în cadul acestuia au ca scop îmbunătățurea calității vieții pacienților și a familiilor ce se confruntă cu boli care amenință viața. Calitatea vieții cuprinde planul fizic, cel psiho-emoțional, cel social și spiritual.

Situat într-o zonă montană deosebită, Centrul vine în întâmpinarea maramureșenilor (și nu numai), în condițiile în care cerința de paleație în județul nostru este de aproximativ 4.000 de persoane. Trebuie menționat faptul că se va lucra în contractare cu Casa de Asigurări de Sănătate și este acreditat de Ministerul Sănătății.

Ce înseamnă, de fapt, îngrijirea paliativă și cui se adresează? Cuvântul “paliativ” vine din limba latină (“pallium”) și înseamnă “a apăra”, “a proteja”, “a ascunde, cu scopul ocrotirii”. Conceptul în sine este unul nou apărut în cadrul serviciilor medicale oferite în țara noastră, însă reprezintă, de fapt, o piatră de temelie în practica medicală. Organizația Mondială a Sănătății explică îngrijirea paliativă drept abordarea care îmbunătățește calitatea vieții, atât a pacienților, cât și a familiilor acestora, pe perioada în care se confruntă cu probleme asociate bolilor cronice incurabile. Paliația se realizează prin prevenția și ușurarea suferințelor, identificâd timpuriu, evaluând, respectiv tratând impecabil durerea, precum și alte probleme de ordin fizic, psihosocial și spiritual. În fapt, conform specialiștilor, calitatea vieții însumează satisfacția globală asupra vieții, incluzând: starea de sănătate fizică, familia, relațiile sociale, convingerile personale, statusul psihosocial, factorii de mediu și nivelul de independență.

Structura de personal a centrului este una cu înalt nivel de pregătire. Pentru segmentul de îngrijiri paleative, aceasta este alcătuită din medici specialiști cu competențe în domeniu, asistență medicală cu specializare, infirmieri, asistent social, psiholog și medic epidemiolog, la care se adaugă personalul administrativ și auxiliar. Pentru segmentul de recuperare, structura de personal prevede medic specialist în domeniu, dar și medicina fizică și balneologie, kinetoterapeut, asistenți medical balneo-fizioterapie, respectiv infirmiere medicale.

Puteți obține mai multe informații la numărul de telefon 0753 622 231 sau prin email – contact@simclinic.ro. De asemenea, informații găsiți și pe site sau pe pagina de Facebook.