Şezătoare în prag de sărbători în comunitatea Craica

Asociaţia GAL Baia Mare a realizat în cadrul proiectului „Sprijin pentru funcţionarea GAL Baia Mare”, POCU/482/5.1/12712, evenimentul sub formă de şezătoare, cu titlul  „Seară de poveşti în prag de sărbători”, tema şezătorii fiind valorile comunităţii de ieri şi de azi.

În 21 decembrie 2021, a avut loc evenimentul  „Seară de poveşti în prag de sărbători”, în comunitatea Craica din Baia Mare, la Biserca Penticostală din comunitate.

A fost un eveniment emoţionant, la care au participat membri ai comunităţii, copii, tineri, prieteni din cartierul Vasile Alecsandri, dar şi din cadrul asociaţiilor membre GAL Baia Mare, Asociaţia Young Roma Maramures şi Fundaţia de Voluntari Somaschi.

Femeile vârstnice din comunitate au povestit într-un mod autentic şi cu nostalgie despre vremurile trecute, despre buna relaţionare dintre oameni, despre respectul şi valorile comunitătii, care din pacăte sunt pe cale de dispariţie. Pentru prima dată în comunitate s-a povestit într-un mod organizat despre vremurile de altă dată, modul de trai şi convieţuire, buna înţelegere dintre membrii comunităţii, dar şi cu majoritarii din vecinătatea comunităţii.

Invitata, Iulia Pop, o fetiţă deosebită, locuitoare în SDL, a participat cu mama ei la eveniment şi a susţinut un recital de colinde, ea fiind deja o mică vedetă, participând  la mai multe spectacole şi evenimente private, emisiuni tv, unde a cântat muzică populară şi folclor. Fetiţa în vârstă de 10 ani, şi-a manifestat şi şi-a declarat iubirea

faţă de membrii comunităţii Craica, moment foarte emoţionant pentru comunitate. Femeile din comunitate, Rodica Marcovici şi Tivadar Ghistina, au colindat şi ele, în premieră, cea mai veche colindă în limba rromani, creând astfel o atmosferă cu adevărat de sărbătoare în mijlocul comunităţii.

Participanţii şi-au exprimat dorinţa de a mai realiza astfel de evenimente în comunitate, la care sunt aşteptaţi să participe şi membri ai comunităţii majoritare.

Seara s-a încheiat frumos, fiecare fiind răsplătit cu daruri din partea GAL Baia Mare.

Loredana Mihaly