Rămân ploile cu noi: În regiunea Maramureș, atenționare meteorologică de instabilitate atmosferică valabilă până mâine. Un cod galben emis de specialiștii ANM!

Rămân ploile cu noi! În regiunea Maramureș atenționare meteorologică de instabilitate atmosferică valabilă încă până mâine. Cod galben emis de specialiști, arată acum ANM într-un comunicat oficial.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de cantități de apă însemnate, care va fi valabilă în nord-vestul țării. Aceasta va fi valabilă până în 1 septembrie, însă ar putea fi prelungită de specialiști.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis la rândul său o avertizare de pericol de inundații, care va fi valabilă tot în nord-vestul țării, mai cu seamă în regiunea noastră. Aceasta va fi valabilă până în prima parte a zilei de 2 septembrie.

În Maramureș, valorile termice maxime vor fi de la 13-19 la 22 grade, resimțite de la 13-19 la 22 grade, iar cele minime de la 7 la 9-13 grade, resimțite de la 7 la 9-13 grade în toate zilele acestea. Azi și mâine cerul va fi de la variabil la mai mult noros cu averse trecătoare, pe alocuri însemnate cantitativ, fie într-un interval scurt de timp, fie prin acumulare, arată specialiștii în domeniu. Iată ce atenționări sunt valabile în țară!

ATENȚIONĂRI METEOROLOGICE

COD GALBEN

Fenomene vizate: cantități de apă însemnate
Interval de valabilitate: 31 august, ora 12:00 – 01 septembrie, ora 10:00

În intervalul menționat, în Maramureș, vestul și nordul Transilvaniei și local în Crișana vor fi averse și descărcări electrice. Aversele vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat, în special la munte 40…45 l/mp.

Notă: Pe parcursul zilei de miercuri (01 septembrie) vântul se va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar în regiunile vestice, nordice, centrale și la munte vor fi averse, pe alocuri însemnate cantitativ.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE

FENOMENELE VIZATE:

Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE

BAZINELE HIDROGRAFICE AFECTATE:

Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna

MOMENTUL PRODUCERII FENOMENELOR VIZATE:

Data: 31.08.2021 ora 14:00 – 02.09.2021 ora 12:00

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE, după cum urmează:

COD GALBEN

În intervalul 31.08.2021 ora 14:00 – 02.09.2021 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Iza – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Lӑpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureș), Tur (judeţul Satu Mare), Someșul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistrița Năsăud), Someș – afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare), Crasna (judeţele: Sӑlaj şi Satu Mare).

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Maramureş şi Satu Mare.

Specialiștii menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

Sursa: directmm.ro