Cămin de Îngrijire pentru Vârstnici în Baia Mare! Servicii de calitate complete pentru persoanele vârstnice la Centrul Adamsid!

O viață mai bună. Acest lucru li se oferă seniorilor care au nevoie de îngrijire permanentă la Centrul de Vârstnici Adamsid din municipiul Baia Mare. Serviciile oferite persoanelor în etate sunt complete: hrană, monitorizare, grijă și iubire, pentru ca bătrânețile să le fie cu adevărat luminoase.

Centrul Adamsid funcționează în locația situată pe strada Petofi Sandor nr. 20 din Baia Mare, în proximitatea Parcului Municipal “Regina Maria”.

Aici, vârstnicii au parte de cele mai bune condiții, fiind, totodată, monitorizați permanent de personalul specializat. Aici iau masa, aici desfășoară diverse activități, dar cel mai important, aici socializează. Iar locuri libere ar mai fi, spune Stela Pura, administratorul centrului, fostă înotătoare care a participat inclusiv la Jocurile Olimpice.

„Capacitatea este de 39 de persoane, însă nu sunt toate locurile ocupate, mai avem câteva disponibile. Vârstnicii au posibilitatea de a desfășura diverse activități sociale, ei desenează, colorează, pictează, joacă table, cărți, în principal socializează. Acest lucru este foarte important pentru ei, s-au acomodat foarte bine, se iubesc între ei, sunt foarte uniți între ei și comunică. Aici nu există “m-am plictisit” sau “mă plictisesc”. Ne bucurăm că sunt foarte sănătoși, sunt bine îngrijiți, nu că laud personalul pe care îl am, dar am ajuns la o formulă în care avem deplină încredere în ei, sunt foarte corecți și sunt foarte responsabili de ceea ce fac, atât asistenții medicali, cât și infirmierii, îngrijitorii și bucătăresele”, arată Stela Pura.

În anul 2019 băimăreanca a luat o decizie tranșantă. După 29 de ani și opt luni petrecuți în lumea justiției, a început o nouă activitate, în mediul privat. Mărturisește chiar ea că la început nici nu a știut cu ce se mănâncă noua activitate. “Am riscat la peste 40 de ani, ni s-au alăturat copiii veniți din Germania și prințul nostru Adam. Fiica mea nici nu voia să se apropie de vârstnici la început, avea o milă de ei, acum nu mai pot să o despart de ei, merge cu ei, râde, pictează, îi coafează, îi tunde, glumește, îi plimbă. S-a atașat de ei, îi îndrăgește foarte mult.

Ne pare rău că uneori vine vremea când trebuie să ne mai despărțim de unii dintre ei. Suferim foarte mult când se întâmplă acest lucru, întrucât ne atașăm foarte tare de ei.

Timp de un an de zile am dormit în același cămin cu ei, am făcut serviciu de noapte ca infirmier, cu toate că aveam personal, i-am protejat ca să se odihnească. Nu este o muncă ușoară. Lumea crede că plătind niște bani pentru aceste servicii, ne rămân nouă în buzunar, ceea ce nu se întâmplă. Sunt niște costuri, sunt niște plăți de făcut, avem medici cu care colaborăm. Acum colaborăm cu medicul psihiatru Paul Bute, cu doamna doctor psiholog Mădălina Palfi, în vederea asigurării tratamentului medicamentos al bătrânilor. Dorim să stagnăm din depresii, din demențe mixte, vasculare, senile, din Alzheimer-uri, din schizofrenii, deși unii sunt chiar tineri, dar au astfel de afecțiuni. Reușim să stagnăm aceste afecțiuni cu ajutorul medicilor care sunt extraordinari și sunt trup și suflet în fiecare săptămână, le oferă tratamentul și îi îndrăgesc pe vârstnici”, arată Stela Pura, administratorul Adamsid.

Socializarea este în mod evident cea mai importantă, întrucât îi face pe vârstnici să mai uite de singurătatea bătrâneților. Rolul său este cu atât mai mare cu cât unii nu mai au cu cine să se întrețină.

“Sunt mulți aparținători care locuiesc în Statele Unite, în Austria, deci peste hotare, așadar nu au posibilitatea să vină lunar, eventual mai trimit pe unii vecini sau unele cunoștințe. Dar și sunt și unele situații în care au aproape pe unii aparținătorii, însă aceștia vin doar în ziua achitării costului lunar de întreținere. Cu toate acestea, nu am căderea să judec pe nimeni. Din punctul meu de vedere, socializarea este cel mai mare avantaj. În acest fel, ei nu se simt singuri, ei se simt îngrijiți, iubiți de personal, râd, glumesc, cântă cu ei. Sunt diferite activități la care participă împreună. Iar seara, spre exemplu, la schimbarea de tură, întreabă: “cine vine diseară?”. Vârstnicii sunt atât de atașați de personal, astfel încât, dacă nu îi văd o zi, două, se duc la ei special ca să îi pupe. Atât de mult îi iubesc pe angajați, încât le trece ziua foarte repede, nu au timp să se plictisească”, explică Stela Pura.

Șeful centrului este Erik Illes, ginerele Stelei Pura. Acesta s-a întors recent din Germania împreună cu soția sa și cu fiul lor, Adam, cel binecuvântat să-i aibă ca bunici și pe cei cazați în centrul denumit după micuț.

Cei doi tineri părinți s-au obișnuit repede și cu noua lor calitate în cadrul centrului de îngrijire a vârstnicilor. Acum sunt nedespărțiți de vârstnici, pe care au ajuns să îi îngrijească exact ca și cum ar fi fost proprii lor bunici.

„În primul rând vreau să spun că noi am fost plecați o perioadă în străinătate. Sincer nu ne-am gândit că vom lucra în acest domeniu, unul nou pentru noi. Ca și soția mea de altfel, și eu mă atașez foarte tare de oameni și m-am temut la început, m-am obișnuit.

Și bunica mea se află aici în acest centru, însă vreau să spun că toată lumea este tratată corespunzător și exact la fel. Avem responsabilități foarte mari, bineînțeles, pentru că răspundem de toți, însă a devenit o obișnuință, ne trece ziua foarte frumos zi de zi împreună cu ei, ne simțit bine, râdem, îi ajutăm atât cât putem pe lângă domnii care lucrează aici. Este un lucru de viitor, cred eu. Sper ca românii să nu asocieze ideea de cămin de îngrijire cu azil. Azil sună total altfel, noi mergem cu mentalitatea de pe vremuri. Aici suntem deschiși, și eu și soția mea și cel mic este cu noi. Nu vedeți la noi uși închise, a fost perioada pandemiei când au fost restricții, însă acum am dat drumul la vizite, se poate sta pe terasă. Suntem un centru deschis, nu avem nimic de ascuns, totul este supravegheat video. Din fericire, însă, de când funcționăm, nu tare am avut reclamații”, punctează șeful de centru Erik Illes.

La Centrul Adamsid Baia Mare cheia totul se bazează pe permanente comunicare și supraveghere, totul în beneficiul vârstnicilor din centru.

“Noi gătim aici, soțul meu este bucătarul-șef și mai avem două bucătărese. Se gătește mâncare proaspătă în centru în fiecare zi, deci noi nu facem catering, dar nici nu acceptăm mâncare din afară, pentru că eu consider că atâta timp cât sunt administratorul unui centru, am o responsabilitate atât penală cât și civilă. Deci, dacă o persoană se află în grija noastră, noi răspundem pentru tot. Am impus în partea de admitere cât și în regulament acest fapt.

Mulți ne apreciază, de aceea îi aduc la noi pe vârstnici pentru că știu că aici se află pe mâini bune. Din vorbă în vorbă ni s-a dus vestea că suntem un cămin de top, de standard superior și ne ținem de cuvânt. Tarifele sunt de la 2.800 la 3.200 lei, pragul superior înseamnă cazul cel mai grav al unui pacient care este imobilizat la pat, care mai are și escară și răni”, arată Stela Pura.

Tot sistemul după care funcționează centrul este bine ancorat în realitate. Dorința este de a trata viața ancorați în simțul realității. “Nu putem să îi arătăm așa cum sunt, noi nu mușamalizăm, nu putem fi mereu cu zâmbetul pe buze, ci să fie totul bine, îngrijiți, curați, spălați, hrăniți”, explică Stela Pura.

„Mă simt bine, de când am venit aici mă simt bine. Venim dimineață, mâncăm, mergem afară, mâncăm de amiază la ora 13, apoi mergem sus și ne hodinim. Apoi iarăși venim jos înapoi. foarte bine mă înțeleg cu toată lumea. Șefa îi bună cu noi, că altfel nu veneam io aici. Aci mi-i locul, nu știu cât oi sta, dar cât pot, stau aici, până oi fi bine. N-am după ce mă duce acasă, că aci mi-i bine. Facem și noi ce putem, mai vorovim, mai cum o fost în copilărie. De aici dacă m-oi duce, mi-oi aduce aminte de toți că-s buni”, spune Viorica Păcurar, în vârstă de 73 de ani.

Chiar zilele trecute a fost sărbătoare în familia Centrului Adamsid. „La Mulți Ani sanatosi si fericiți alături de noi, doamna Sofia! Ne bucurăm ca am putut să adunăm o parte din familia dumneavoastră și să vă facem ziua mai specială!”, au scris pe pagina de Facebook a căminului reprezentanții acestuia. Am dorit să vedem cum s-a simțit doamna Sofia Pogăciaș. “Am împlinit 83 de ani. Ne-am simțit cu toții foarte bine. M-am bucurat că mi-o venit familia și că și colegii au fost toți lângă mine și am fost cu toții împreună”, ne-a mărturisit dânsa, cu lacrimi în ochi, dar cu bucurie în suflet.

Sunt și cazuri speciale de persoane venite din alte județe, cum este doamna Claudia. “Mă simt aproape foarte bine. Luăm masa de dimineață, apoi stăm la taclale, vine prânzul, apoi ne ocupăm cu diverse îndeletniciri, iar apoi seara mâncăm și ne uităm la televizor. Îmi pare rău că nu am pentru cine să cos, dar așa dacă suntem cu toate împreună. Sănătatea mi s-a mai îmbunătățit de când am venit aici, nu mai am stările pe care le aveam”, spune Claudia Belțig în vârstă de 67 de ani de loc din Piatra Neamț.

Printre atâtea doamne trebuia să vorbim și cu un domn. „Cel mai bine este aici. Îmi place să stăm la televizor. Mă uit la ce se mai întâmplă în lumea asta. Mă înțeleg bine cu absolut toată lumea. De când sunt aici, foarte bine mă aflu. Îs singur, copiii sunt plecați dincolo, acasă ce făceam? Stăteam între patru pereți și mă uitam la ei. Așa am cu cine sta și vorbi”, ne explică Ilie Birșe, în vârstă de 73 de ani.

Un caz mai special este cel al lui Strenger Sigismud, în vârstă de 65 de ani. El a ajuns la centru aproape imobilizat, însă acum face progrese mari, în sensul în care a început să își miște mâinile. Ne-a mărturisit că îi place mult să se uite la televizor. El se află la primul nivel, în timp ce persoanele deplasabile se află la etajul superior. Pentru persoanele cu nevoi speciale în ceea ce privește deplasarea, există o terasă specială, de unde pot să admire împrejurimile. “Noi avem și asistenți care fac și reflexoterapie și masaj. Am avut și caz de recuperare în trei luni. Ne-a venit în 5 noiembrie o pacientă care era semi-paralizată la pat și în 5 martie a mers pe picioarele ei”, arată Stela Pura.

“Membrii unei familii caută soluții de viață pentru seniori dintr-o multitudine de motive, dar scopul lor este întotdeauna același – să ofere persoanei iubite cea mai bună viață la bătrânețe. Putem să înțelegem asta pentru că mai mult de 50 de familii au avut încredere în noi, iar numărul lor crește în fiecare zi. Găsește în continuare sfaturi utile despre cum să procedezi în această situație, confirmate în vasta noastră experiență de lucru cu seniorii”, explică reprezentanții centrului.

Iată care sunt atuurile de care dispune Căminul de Îngrijire Vârstnici Baia Mare!
• Asistență 24/24
• 5 mese pe zi, 3 principale și 2 gustări
• Masaj și terapie
• Toaletare zilnică
• Colaborare cu medic psihiatru și psiholog.

Pe reprezentanții centrului îi găsiți pe pagina de Facebook Cămin de îngrijire vârstnici Baia Mare, dar și pe WhatsApp, la numerele de telefon: 0746038866 sau 0748011003.