În Plopiș: A fost inaugurată Casa Memorială „Justinian Arhiepiscopul”

La Plopiş, satul în care s-a născut Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian, în urmă cu 100 de ani, au avut loc sâmbătă, 29 mai, o suită de manifestări centenare. Printre acestea s-au numărat inaugurarea Casei Memoriale „Justinian Arhiepiscopul” și dezvelirea bustului în bronz, amplasat între casa memorială şi noua biserică.

Casa a fost înstrăinată în satul vecin, la o familie, în 1950, care a locuit în ea până nu demult. Părintele Mihai Tira, preşedintele Fundaţiei „Justinian Arhiepiscopul” a răscumpărat casa şi, cu nişte meşteri foarte pricepuţi din Maramureşul Voievodal, a demontat-o şi a zidit-o lângă biserica nouă, la doar vreo 20 metri de locul original, unde a fost ridicată în urmă cu peste 100 de ani.

Amenajată acum, ea păstrează obiecte personale ale Înaltului Ierarh – mobilier, veşminte ierarhice, cărţi, caiete, foarte multe fotografii, încât eşti cu adevărat într-o casă de sfârşit de veac XIX, cu nimic mai prejos decât alte case memoriale ale marilor oameni ai neamului românesc. Ba, dimpotrivă, este o casă memorială model.

Dezvelirea bustului în broz

​Între Casa Muzeu şi biserica nouă, pentru care Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian a donat banii necesari pentru cărămidă şi oţel beton cu care s-au ridicat biserica până mai sus de geamuri, a fost plasat bustul în bronz al Înaltpreasfinţiei Sale, o operă de artă foarte reuşită a sculptorului Ioan Marchiş, un apropiat al marelui Ierarh, care a realizat şi monumentul în broz de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, care îl reprezintă Înaltpreasfinţitul Justinian în picioare, operă la fel de reuşită.

Sursa: directmm.ro