Club CODE Kids la Biblioteca Vișeu de Sus
Din această primăvară, elevii de gimnaziu pasionați de programare au oportunitatea de a-și dezvolta cunoștințele în domeniu prin intermediul clubului CODE Kids înființat la Biblioteca Vișeu de Sus.
CODE KIDS este un proiect național inițiat de Fundația Progress și are ca scop crearea unei mișcări în care copiii, tinerii și bibliotecarii își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității, prin rezolvarea unor teme digitale creative. Prin activitățile de formare și atelierele organizate este deschisă o altă fereastră către explorarea lumii digitale cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare, astfel încât peste 2000 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, să fie încurajați să se implice activ și chiar să urmeze o carieră în tehnologie.
Biblioteci publice din 22 de județe ale României sunt implicate direct în implementarea acestui proiect. Acestea au un rol central în proiectul CODE Kids, în învățarea tehnologiei și utilizarea internetului într-un mod practic. Numărul bibliotecilor înscrise în program a ajuns la 150 în anul 2020.
Din anul 2021, și Vișeul de Sus se află pe hartă. Sub coordonarea prof. documentarist Gabriela Szerasz de la Biblioteca Vișeu de Sus, a luat ființă clubul TRADITIONAL CODERS, care are opt membri. Dintre aceștia, doi au fost numiți ”ambasadori”, rolul lor fiind de a asigura coordonarea echipei și de a oferi sprijin celorlalți colegi, în caz de nevoie.
Primele teme pe care le-au îndeplinit cu succes după înființare au fost alegerea numelui clubului și realizarea identității vizuale a acestuia. Fiecare membru a realizat câte un logo, iar la final s-a ales un logo care îmbină ideea de roboți cu cea de tradițional – roboței îmbrăcați moroșenește – o idee care, cu siguranță, individualizează clubul vișeuan.
Coderii au o activitate intensă, reușind, într-un timp scurt, atât în cadrul unor întâlniri la bibliotecă, dar și prin muncă individuală, să parcurgă două cursuri. Fiecare a primit câte o diplomă care atestă dobândirea cunoștințelor necesare și realizarea cu succes a temelor.
Pentru a întări ideea de echipă, Centrul Cultural-Social le-a oferit câte un tricou inscripționat cu logo-ul creat de copii, pe care îl vor putea purta la toate întâlnirile de la bibliotecă, dar și la întâlnirile on-line cu cluburi din întreaga țară.