Un ursuleț a fost salvat din zona Novăț-Borșa. După ce a fost hrănit, el a fost dus la Centrul special de Reabilitare din Harghita

Un ursuleț a fost salvat în data de 7 mai din zona Novăț, situată în apropierea orașului Borșa. Micuțul a fost hrănit corespunzător cu lapte, așa cum puteți vedea în imagini, după care a fost transportat la un centru special aflat în județul Harghita.

Comisarii Gărzii de Mediu Maramureş s-au deplasat imediat la faţa locului. În scurt timp ursulețul a fost preluat de Centrul de reabilitare al urșilor orfani din Munții Hășmașului, județul Harghita (Bear Again). „Este în stare bună de sănătate şi recuperează din caloriile pierdute!”, au informat reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu.

Cu această ocazie, oficialii Gărzii Naționale de Mediu au avertizat “iubitorii” de animale salbatice: Persoana fizică sau reprezentantul unei persoane juridice care deţine accidental exemplare de faună sălbatică sau cadavre ale acestora are obligaţia să le declare la comisariatul judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu şi să semneze declaraţia privind capturarea/uciderea accidentală a unei specii de păsări sau a unei specii strict protejate prevăzute în anexele nr. 4A şi 4B la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, cu modificările şi completările ulterioare, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2.

Conform prevederilor HG nr. 323 din 31 martie 2010 privind stabilirea sistemului de monitorizare a capturilor şi uciderilor accidentale ale tuturor speciilor de păsări, precum şi ale speciilor strict protejate: Nedeclararea de către persoanele fizice a cazurilor de captură sau ucidere accidentală a unor exemplare aparţinând speciilor prevăzute la art. 1 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei. Nedeclararea de către reprezentantul persoanei juridice a cazurilor de captură sau ucidere accidentală a unor exemplare aparţinând speciilor prevăzute la art. 1 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, conform legislației în vigoare.

În condițiile scandalului izbucnit odată cu împușcarea ursului Arthur, cu atât mai mult trebuie să ne gândim la soluții de protejare a faunei sălbatice. Nu de alta, dar este printre puținele lucruri cu care ne putem mândri. Totodată, ține de noi dacă dorim să ne bucurăm de existența acestor animale sălbatice în pădurile țării. Cu alte cuvinte, fiind o bogăție naturală extraordinară, urșii trebuie protejați în așa fel încât să nu ajungă pe cale de dispariție, dar să nu devină nici un pericol pentru oameni. Iar asta ține tot de oameni!… Vezi Video AICI cu ursulețul salvat în zona Novăț din apropierea orașului Borșa, județul Maramureș!

Sursa: directmm.ro