Pictura unei eleve din Tăuții Măgherăuș va fi imprimată pe costumul unui astronaut. Lucrarea, apreciată de un oficial NASA

Performanță extraordinară pentru o elevă în vârstă de 14 ani din Tăuții Măgherăuș, Alesia Ardelean. O pictură realizată de ea va fi imprimat pe costumul unui astronaut. Mai mult decât atât, lucrarea sa a fost extrem de apreciată de un oficial NASA, care i-a transmis un mesaj special.

Totul a început de la un concurs organizat de Romanian Science Festival, care, alături de Space for Art Foundation, menit să înscrie țara noastră în Proiectul Beyond. Acest proiect a avut în vedere crearea unui costum spațial imprimat cu desene artistice create de copiii provenind din toate statele lumii.

Tema principală fixată a fost “Planeta Pământ, așa cum ne-o imaginăm în vastul Univers”. Așadar, toți elevii cărora le place să picteze ori să deseneze au avut ocazia de a trimite o fotografie a desenului lor artistic, reprezentând tema menționată. Desenul câștigător va fi imprimat pe un costum spațial care va fi prezentat pentru prima dată la Conferința Națiunilor Unite din Glasgov, Scoția, Marea Britanie, din noiembrie 2021. Restul desenelor înscrise vor face parte dintr-un vernisaj digital creat și găzduit de organizația 4wardFutures UK. Detalii despre când toate desenele vor fi publicate vor fi trimise tuturor participanților. Ziua de 1 mai a fost termenul final de înscriere, câștigătorul fiind anunțat în 2 mai, chiar în ziua de Paști.

În total, 77 de copii care și-au înscris lucrările în concursul „Desenul tău pe costumul unul astronaut”. Reprezentanții Romanian Science Festival s-au declarat extrem de impresionați de creativitatea elevilor, care s-a văzut în toate desenele și picturile trimise. Vestea bună venită în ziua de Paști a fost aceea că a fost declarată câștigătore a concursului Alesia Ardelean, elevă la Liceul Tehnologic “Traian Vuia” din Tăuții Măgherăuș, județul Maramureș. Aceștia au venit, însă, cu vești bune și pentru ceilalți participanți. Organizatorii concursului au fost așa de încântați de participarea voastră încât doresc să folosească mai multe lucrări de artă făcute de copiii din România în proiectele organizației. “Uitați ce mesaj am primit de la Nicole Stott (foto atașat), Directoarea Fundației Space for Art, fostă astronaută și în prezent artistă plastică”, au scris cei de la Romanian Science Festival. Redăm și noi mesajul fostului astronaut și oficial NASA! „Vă mulțumesc foarte mult pentru coordonarea apelului pentru desene și pentru că ne-ați trimis această frumoasă lucrare de artă de la Alesia pentru costumul spațial din Proiectul Beyond! Suntem extrem de încântați că îi avem pe Alesia și pe toți copiii care au participat la concursul nostru Space for Art! Mulțumim și pentru celelalte lucrări de artă și sperăm că vom putea folosi mai mule pentru Proiectul Beyond sau pentru proiecte viitoare. Toate cele bune!”, a fost mesajul lui Nicole Stott, în vârstă de 59 de ani.

Alesia Ardelean are 14 ani și este extrem de pasionată de latura artistică. A urmat cursuri de pictură în vacanțele de vară în cadrul Asociației păstrătoare de tradiții “Clepsidra de cristal” din Tăuții-Măgherăuș. Îndrumătorul tinerei la acest proiect a fost dirigintele ei, Cornel Gavrilă, care este profesor de desen și tot el i-a sugerat să participe și, iată, că a avut un fler deosebit. Lucrarea câștigătoare a Alesiei este realizată în tehnică mixtă, pictură în fundal, iar astronautul este realizat cu tuș și creion. „Încă de mică am fost atrasă de spațiul cosmic. Faptul că desenul meu a câștigat această competiție este un vis devenit realitate. Sunt foarte recunoscătoare pentru aceasta oportunitate și pentru toate aprecierile primite”, a arătat, pentru DirectMM.ro, Alesia Ardelean. Felicitări pentru premiu și îi sugerăm să continue și în această direcție, dat fiind faptul că talentul o recomandă!

Sursa: directmm.ro