Lângă Baia Mare, oamenii respiră praf cu cianuri de la o fostă mină de aur.

În apropierea localităţii Baia Mare, la aproximativ 15 km depărtare, oamenii se plâng că respiră cianuri şi metale grele de ani de zile.

În momentul în care vântul poarta substanţele toxice de la fosta mină de exploare de la Bozânta Mare, aerul se umple de praf de steril, iar norii de pulbere ajung la câţiva kilometri depărtare. Iazul a aparţinut companiei de stat Remin, a fost închis în 2007, însă nu a fost ecologizat nici până astăzi. Există un proiect de curăţare a iazului de decantare şi a prafului de steril de pe marginea acestuia, însă de aproape două decenii încă nu s-au primit bani pentru ecologizare.

Intinderile mari de pământ roşiatic din preajma fostei mine de aur din Bozânta Mare, sunt de fapt o imensă cantitate de steril deosebit de periculos. După închiderea acestei exploatări miniere, s-a produs aici, în 2000, un dezastru ecologic: 100.000 de metri cubi de steril au ajuns în râurile României şi, de acolo, în Marea Neagră.

Acum, totul arata dezolant: când bate vântul cu putere, rafalele poartă substanţele toxice către zonele locuite din Maramureș.

Sursa: stirileprotv.ro