Maramureșeanca Maria Mihali, artista născută în ziua de Paști: „Am purtat acest lucru toată viața ca fiind cea mai frumoasă binecuvântare”

S-a apucat târziu de cântat, însă a reușit să se facă remarcată și apreciată prin vocea sa duioasă. Maria Mihali – căci despre ea este vorba – duce mai departe cu mândrie folclorul maramureșean. Totodată, reușește de fiecare dată să smulgă o lacrimă din ochii celor care o ascultă cântând pricesne. 

„M-am născut și am crescut în Baia Mare. Mama m-a adus pe lume în Sfânta și Marea zi de Paști a anului 1996, pe 14 Aprilie. Am purtat acest lucru toată viața ca fiind cea mai frumoasă binecuvântare și care, până în acest moment, mi-a confirmat că Dumnezeu mă iubește atât de mult!

Am absolvit cursurile Colegiului Național ”Vasile Lucaciu” din Baia mare, profilul matematică-informatică, intensiv engleză. După terminarea liceului, am urmat cursurile facultății de ”Business” din cadrul Universității Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. După absolvire, au urmat studiile masterale, în cadrul FSEGA, Cluj-Napoca, cu profilul ”Managementul Dezvoltării Afacerilor”, unde am absolvit în anul 2020.

În anul 2017 am absolvit Școala populară de Arte ”Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, secția canto popular” – se prezintă tânăra maramureșeancă.

Cucerește inimile alături de Grupul Iza

De-a lungul timpului a câștigat numeroase premii importante, iar muzica a dus-o pe meleaguri îndepărtate.

„Muzica a intrat târziu în viața mea. Abia la 18 ani am avut prima tangență cu ea și de atunci a rămas cel mai frumos dar de care mă bucur zi de zi și pentru care muncesc să îl valorific cât pot de bine. De atunci și până azi, pașii mei pe acest drum au fost deseori timizi, alteori încrezători, mai lenți, mai sprinteni… Oricum au fost, consider că așa au trebuit să fie! Azi mă uit în urmă cu drag și recunostință și cu seninătate și speranță înainte.

Reprezint cu mare onoare zona Maramureșului istoric, mai precis Borșa, locul de proveniență al tatălui meu, loc care, îmi place s-o spun, parcă a fost atins de perfecțiunea cea cerească. De-a lungul timpului, am participat la numeroase festivaluri și concursuri de folclor. Cel mai însemnat premiu pentru mine a fost Trofelul Festivalului ”Lucreția Ciobanu” de la Sibiu, în anul 2016. Păstrez acea emoție trăită acolo până astăzi, ca pe ceva sfânt și minunat, un moment când l-am simțit pe Dumnezeu atât de aproape de mine.

De asemenea, muzica m-a purtat pe meleaguri pe care nu visam vreodată să le pășesc, în Europa și nu numai. În Decembrie 2018, am sărbătorit Ziua Națională a României în Baghdad, unde am susținut un concert la invitația ambasadorului României în Irak. În Octombrie 2018, am participat la festivalul “Din dragoste pentru frumos”, organizat la Paris, de Mitropolia Europei Occidentale si Meridionale, eveniment încărcat de multă emoție si amintiri frumoase.

În prezent, bucur inimile oamenilor care își doresc să le fiu alături la evenimentul lor, prin cântec și modul în care promovez folclorul nostru maramureșean. Am bucuria să fac acest lucru alături de cei care m-au învățat cu adevărat ce înseamnă Maramureșul nostru autentic și unic, Grupul Iza, cu care am o colaborare de mai bine de 5 ani. Dumnezeu mi i-a scos în cale în cel mai potrivit moment, acum aproximativ 6 ani, la o nuntă, la care cântam pentru prima dată în fața unui public. Câte emoții, câte trăiri… De atunci si până azi ei sunt a doua mea familie!”, povestește Maria.

„Poate că lucrurile stăteau puțin altfel dacă Dumnezeu nu îmi dăruia o mamă bună și credincioasă, care să mă țină aproape de Biserică și dragostea lui Hristos”

În această perioadă specială – Postul Mare – Maria Mihali încântă inimile credincioșilor din diferite parohii.

„Pe de altă parte, sufletul meu poartă o dragoste aparte pentru muzica bisericească. Am fost mereu o iubitoare a cântecelor duioase, a doinelor,  în care să îți transpui sufletul în cel mai profund mod și astfel să atingi inima celui ce te ascultă așa cum doar muzica te poate ajuta să o faci. Poate că lucrurile stăteau puțin altfel dacă Dumnezeu nu îmi dăruia o mamă, bună și credincioasă, care să mă țină aproape de Biserică și dragostea lui Hristos, încă din fragedă pruncie. Cântând pricesne, am creat și am primit emoții greu de descris în cuvinte, am stârnit lacrimi chiar și în sufletele cele mai reci. Acest gen muzical m-a învățat că muzica, de fapt, înseamnă momentul în care sufletul tău se deschide și dai voie să iasă din el tot ce e mai duios, natural și minunat.

În această perioadă specială din an, postul Sfintelor Paști, voi poposi, în duminici și nu numai, în casele mai multor români creștini spre a le aduce un strop de lumină și bucurie în suflete prin cântarile mele. Voi fi prezentă în parohia Mica, protopopiatul Dej, duminică, 28 Martie, apoi la Rebra, Groșeni, Câmpia Turzii, iar în data de 18 Aprilie voi participa la Sfânta Liturghie de la mănăstirea Bârsana”, anunță tânăra cu voce de aur.

Primul album de pricesne a fost realizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin

Și pentru că niciodată munca și bunătatea nu rămân nerăsplătite, Maria a primit distincții speciale.

„Am avut parte, de-a lungul timpului, de sprijinul și părinteasca purtare de grijă a Preasfințitului Părinte Iustin, Episcop al Maramureșului și Sătmarului, cu binecuvântarea căruia am realizat primul meu album de pricesne în urmă cu câteva luni. Pe data de 27 decembrie 2020, de praznicul Sfântului  Arhidiacon Ștefan, Preasfinția Sa mi-a conferit distincția anului omagial ”Preot Nicolae Gherman”, medalia și crucea omagială, moment pe care l-aș descrie ca fiind înălțător pentru mine, o încununare a unui an greu, dar atât de special, 2020.

De asemena, în urmă cu câteva zile, am trăit momente deosebite si binecuvântate la București, unde am susținut un concert de pricesne pentru credincioșii parohiei “Sfinții Arhangheli – Huedin”, sector 4. La final, părintele paroh Florentin Antasiuc mi-a oferit diploma de excelență “Dar cu Har” pentru merite deosebite în păstrarea tradiției ortodoxe și promovarea culturii creștine”, spune Maria Mihali.

Sursa: directmm.ro