Tradițiile de Paști, reguli clare în pandemie: Maramureșul, magnet pentru turiști! Pensiunile își așteaptă vizitatorii cu bucate tradiționale, ca la carte

Operatorii din turism din Maramureș au găsit soluția pentru a supraviețui în vreme de pandemie. Au căutat peisaje fabuloase, conlucrate cu tradiție. Nu trebuie să ne strofocăm prea tare, fiindcă, în Maramureș, le găsim la tot pasul.

Unul dintre exemplele care ne întăresc ideea se află la coborârea “de pe Cavnic” dinspre Baia Mare. Istoria pare să dezmierde vizitatorul numai prin câteva raze de soare. La tot factorul istoric, la noi, se adaugă bucatele tradiționale. Și, iată, rețeta perfectă!

Iar locurile de cazare și de luat prânzul, în Maramureș, sunt numeroase. Pandemia a curmat afaceri, dar nu a pus lacătul în locurile în care contează tradiția. Prima noastră oprire este la Hanu’ lu’ Cobâlă, la coborârea “de pe Cavnic”. Aici ești întâmpinat în cel mai frumos mod cu meniu tradițional de Maramureș, un platou vajnic și cam ce-ți dorește inima ta ca bucate tradiționale. De Paști, locurile s-au ocupat, dar să primești o vanică porție de mâncare moroșenească nimeni nu te oprește, ba chiar te îmbie mirosurile alea minunate.

Da, se fac pregătiri pentru Sărbătorile Pascale! În perioada de Paște oferta este de all inclusive timp de patru zile la pret de 1.500 lei/ adult. Au fost multe solicitări, dat fiind faptul ca pensiunea este plină, cele șapte camere au fost ocupate foarte repede! Având în vedere că pandemia a împiedicat oamenii să călătorească în alte țări, numărul de clienți a crescut vara aceasta, deoarece oamenii au căutat tradiție, aer curat și, nu în ultimul rând, liniște!”, a explicat, pentru DirectMM.ro, Denisa Grădinariu, reprezentantul pensiunii “Hanul lui Cobâlă”, iar dacă privești în jur vezi și munții într-o parte și Depresiunea Maramureșului în cealalaltă, dar tot ești la înălțime (foto atașat cu Denisa și Hanu’ lui Cobâlă).

Traversăm repede Maramureșul Istoric și ajungem tocmai în comuna Moisei, stabilită oficial ca stațiune turistică de interes local, și “aterizăm” la Pensiunea Maramureș Landscape. Ne întâmpină administratorul Ileana Horj. Ne prezintă oferta pentru sărbători. “Am pregătit pentru Paște un pachet care include cazare cu demipensiune. Nu vor lipsi produsele tradiționale și horinca. Gradul de ocupare este de aproximativ 70%. Există posibilitatea plimbării cu căruță trasă de cai prin împrejurimi. Turiștii vor putea participa la Slujba de Înviere la Mănăstirea Moisei. Au ocazia de a vedea obiective turistice cum sunt Cascada Măgura Moisei, Cascada Cailor sau Mocăniță”, a declarat Ileana Horj (foto atașat cu pensiunea Maramureș Landscape din Moisei).

Ea a mai explicat faptul că “în ultimul an, din cauza pandemiei, au scăzut rezervările cu aproximativ 40% și va fi mai greu dacă voucherele de vacanță vor fi eliminate”, explică, pentru DirectMM.ro, Ileana Horj, administratorul pensiunii situate în Estul Maramureșului.

Ca atare, chiar dacă pandemia de COVID-19 ne dă mari bătăi de cap, asta nu înseamnă că nu putem să nu ne descoperim adevăratele valori. Iar Maramureșul “fierbe” de locuri turistice care sunt dornice să fie redescoperite. Turismul maramureșean poate fi redescoperit în această perioadă. Iar dacă ești maramureșean, cu atât mai “înțepată” este oferta să descoperi. Maramureșul are multe de oferit!

Sursa: directmm.ro