Numeroși dascăli și părinți din Maramureș nu sunt de acord cu vacanța prelungită
Zilele trecute, Ministrul Educației a precizat că vacanța de primăvară va avea loc în perioada 2 aprilie – 4 mai.
„Am propus modificări în structura anului şcolar. Propunând o vacanţă de primavără din 2 aprilie – 4 mai, va cuprinde perioada sărbătorilor pascale catolice şi ortodoxe. Vacanţa de primăvara va fi prelungită cu trei săptămâni, începând cu 2 aprilie până pe 4 mai. Astfel, perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectivă epidemiologică, va beneficia de o scădere a mobilităţii”, a spus Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Acest anunț a strârnit un val de reacții atât din partea cadrelor didactice, cât și din partea copiilor, părinților și bunicilor. Pe rețelele de socializare au curs (și încă curg) postări pe acest subiect. Unii spun că decizia e corectă, în timp ce alții sunt nemulțumiți.
„E necesar ca școala să rămână activă, bineînțeles cu respectarea strictă a normelor de igienă”
Și în județul nostru părerile sunt împărțite, însă cei mai mulți sunt de părere că școala trebuie să continue.
„Cine s-ar fi gândit vreodată că în vocabularul copiilor noștri își vor face loc într-un mod nemilos cuvintele Covid, pandemie, izolare, stare de alertă. Și cu toate acestea reînceperea școlii ne-a dat speranțe de reintrare în normalitate. Copiii se văd unii cu alții, au teme, lecții și văd lumina pe care noi adulții abia o intrevedem.
Toate acestea au adus cu ele eforturi de readaptare, necesitatea înțelegerii reciproce, muncă de recuperare, strategii peste strategii. Dascălii, elevii și părinții au remarcat evoluții și progrese făcute cu pași mici, timizi, dar vizibili.
O vacanță pelungită ne-ar aduce pe toți înapoi, e o mișcare în cerc devastatoare care te face să crezi că acea lumină ușor vizibilă a fost doar o prelungire de vis.
Copiii sunt niște plăntuțe care au nevoie de relaționare, iubire, socializare, astfel se vor usca. Nu pot fi mutate ba la umbra, ba la soare după bunul plac.
E necesar ca școala să rămână activă, bineînțeles cu respectarea strictă a normelor de igienă. Pandemia aceasta atât de mult mediatizată și ridicată parcă pe un piedestal distruge, săcătuiește sufletele, în primul rând, iar mai apoi trupurile.
Trebuie să rămânem aproape de elevii noștri, să învățăm continuu cum să avem grijă unii de alții, iar viețile noastre, viețile copiilor noștri se vor elibera de acest monstru numit Covid”, este de părere V.C. – profesor învățământ preșcolar.
„Vai de noi, atât pot spune. Nu-mi vine să cred că ajungem iar aici. Tot ce am făcut în săptămânile acestea, tot ce am recuperat se năruie. Când în sfârșit am ajuns pe linia de plutire… Chiar și cu distanțare și măști copiii se simt foarte bine la școală. Le era dor să socializeze, le era dor să fie în colectivitate. Noi ne-am descurcat binișor pot spune și în online, însă nu se compară cu predarea față în față. Iar acum să pierdem contactul cu materiile timp de o lună nu e bine deloc” – spune o învățătoare din județ.
„Asta cu vacanța prelungită e o bătaie de joc la adresa copiilor noștri, care sunt foarte încântați să meargă fizic la școală, cel puțin în cazul copilului meu. Au venit niște „domni tare deștepți” care iau decizii fără să se gândească și ce consecințe atrag după ele. Cum să înțeleagă copiii, mai ales cei din clasele primare, ce înseamnă școala când ultimii doi ani școlari au fost cum au fost sau mai bine spus nici nu tare au existat?” – a declarat mama unui elev din clasa I.
Sursa: directmm.ro