”Lăsatul Secului”: Spectacol folcloric online cu Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania

Duminică, 14 martie, de la ora 18.00, în mediul online se va desfășura evenimentul ”Lăsatul Secului”, organizat de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” şi Consiliul Judeţean Maramureş.

Lăsatul Secului este o sărbătoare creștină care reprezintă ultima zi când maramureșenii mai pot mânca ”de dulce” înainte de a intra în Postul Sfintelor Paști sau Postul Mare. Sărbătoarea este un motiv de petrecere a întregii comunități, prilej cu care sunt prezentate datini și obiceiuri specifice celor patru zone etnografice ale Maramureșului.

În calitatea sa de păstrător și promotor al tradițiilor și obiceiurilor strămoșești, Ansamblul Folcloric Național Transilvania organizează în fiecare an spectacole de neuitat, având ca tematică această importantă sărbătoare creștină.

„Dragilor, iată că acest nou anotimp ne aduce în față un moment important, Lăsatul Secului, o perioadă a încetării desfătărilor lumești odată cu începutul Postului Sfintelor Paști. Așa că vă invităm la danț și voie bună, înainte de a ne lua o nouă cămeșă sufletească! La acest spectacol tradițional vin să horească din Maramureșul Voievodal: Voichița Nemeș Andreica, Soții Maria și Mihai Nemeș, iară La Șezătoare în Țara Lăpușului vor cânta: Marcela Latiș, Bianca Latiș, Amalia Coste, Olimpiu Latiș, Cornel Cupșa și Onișor Pop. Apoi, și Chiorenii fac danț la Mătușa Mărioara, unde vin pe ospăț: Rafila Bărbos, Vasile Pop, Nicoleta Petrehuș, Cătălin Stan și Vasile Mugur. De joc vine să ne cânte Georgiana Marina. Invitatul nostru special este Cristian Pomohaci. Revedem, deci, o parte dintre obiceiurile din zonele folclorice din nordul țării. Participă Orchestra Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”, dirijată de maestrul Eduard Albina și corpul de balet, sub coregrafia lui Emil Miheț” – precizează organizatorii. 

Spectacolul poate fi urmărit aici: https://youtu.be/VaEenzgiTDQ