O comună a devansat Recea în topul incidenței. 12 UAT-uri din Maramureș au zero cazuri COVID-19. Vezi situația pe localități

Care este situația incidenței cazurilor de COVID-19 în Maramureș? Iată cifrele aferente zilei de 8 martie, cele mai recente publicate de DSP Maramureș! În total, în ultimele două săptămâni, s-au înregistrat 1.301 cazuri de COVID-19 în județ. Asta înseamnă o incidență de 2,49 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori. 

Astăzi, 8 martie, avem mai multe localități în carantină zonală, respectiv comunele Recea, Rona de Jos, Șișești, orașul Tăuții Măgherăuș și localitatea Arduzel, sat aparținător orașului Ulmeni. În ceea ce privește numărul de cazuri, municipiul Baia Mare se menține, logic, pe primul loc, întrucât are și cea mai mare populație.

Referitor la incidența cazurilor la mia de locuitori, vorbim despre un oraș și patru comune pe primele cinci locuri ale clasamentului. Acestea sunt, în ordine, comunele Oarța de Jos și Recea, cu o incidență de peste 7 cazuri la mia de locuitori, comuna Coltău și orașul Tăuții Măgherăuș, cu o incidență mai mare de 6, dar sub 7, comuna Șișești, municipiul Baia Mare, orașele Baia-Sprie și Ulmeni și comunele Dumbrăvița și Săcălășeni, cu o incidență mai mare sau egală cu 4, dar sub 5, respectiv comuna Vima Mică, cu o incidență mai mare de 3, dar sub 4.

Așadar, avem două unități administrativ-teritoriale (UAT) cu incidența de peste 7, două UAT-uri cu o incidență mai mare de 6, dar sub 7, zero UAT-uri cu o incidență mai mare de 5, dar sub 6, șase UAT-uri cu o incidență mai mare sau egală cu 4, dar sub 5 și încă o UAT-uri cu o incidență mai mare de 3, dar sub 4. Acest lucru înseamnă un total de 11 UAT-uri în care incidența este mai mare de pragul de 3 cazuri la mia de locuitori. Totodată, mai avem și 18 UAT-uri cu incidența de la 1,5 la 3 cazuri la mia de locuitori, considerate praguri de scenariu. Avem 12 UAT-uri în care nu s-a înregistrat niciun caz (sau nu a fost raportat) în ultimele două săptămâni, respectiv Călinești, Coaș, Cupșeni, Gârdani, Giulești, Lăpuș, Oncești, Petrova, Poienile Izei, Remeți, Săpânța și Șieu. Ca atare, a crescut numărul cazurilor la nivel județean, în unele UAT-uri crescând incidența destul de mult. În prezent, avem mai multe localități carantinate zonal, respectiv UAT-urile Recea, Rona de Jos, Șișești și Tăuții Măgherăuș, respectiv localitățile menționate și cele aparținătoare aferente, și localitatea Arduzel, sat aparținător orașului Ulmeni.

Foarte important de spus este faptul că, pentru a reduce considerabil răspândirea virusului, pe lângă campania de vaccinare, care a ajuns în faza a doua, autoritățile reamintesc cele trei reguli de aur care trebuie respectate pentru a reduce numărul de cazuri, și anume: o igienă exemplară, purtarea măștii de protecție și evitarea aglomerației. Depinde numai de noi.

C.Ț.