Un sfert din şcolile din România sunt încălzite cu lemne. Unele au centrală termică, dar doar de decor

Un sfert dintre școlile din România au aceleași condiții ca pe vremea bunicilor. De toamna târziu și până-n primăvară, miros a lemn ars, a fum și-a cenușă. Conform unui studiu realizat de Ministerul Educației și Banca Mondială, o școală din patru este încălzită cu sobe cu lemne.

Comuna Axintele, județul Ialomița, școala gimnazială „Înalt Prea Fericitul Roman Ialomițeanul”. Afară sunt minus patru grade, pe coridorul care duce spre clasele de la parter e firg, deşi lângă ferestre sunt înșirate calorifere. Câteva au urme de rugină. Toate sunt însă reci de 13 ani. În 2008 școala a fost dotată cu un sistem centralizat de încălzire care n-a funcționat niciodată.

Școlile cu sobă reflectă lipsa investițiilor statului în infrastructura școlară! Statistic, 82% din clădirile unităților de învățământ au fost construite înainte de 1970, iar 16% până în decembrie 1989. Ceea ce înseamnă că doar două procente dintre școlile țării au fost construite în ultimii 30 de ani.

Din cauza vechimii și a improvizațiilor, unele școli au fost la un pas de dezastru. Școala 124, din Sectorul 5, a ars din temelii acum trei ani. Și nu mai departe de vinerea trecută, România putea trăi o dramă la Poienești, în Vaslui. Camera centralei termice a școlii a luat foc, flăcările s-au extins și 126 de elevi au fost evacuați de urgență și trimiși să învețe de acasă!

Sursa: digi24.ro