Cinci comune în topul 5 al incidenței, în Maramureș. Municipiul Baia Mare a trecut peste orașul Seini. Vezi situația pe localități

Numărul cazurilor de COVID-19 în Maramureș a înregistrat o mică creștere față de raportarea de ieri. Iată cifrele aferente zilei de 14 februarie, cele mai recente publicate de DSP Maramureș! În total, în ultimele două săptămâni, s-au înregistrat 1.558 cazuri de COVID-19 în județ, din care 21 în focare, în Baia Mare, Sighetu Marmației, Vișeu de Sus și Coltău și 1.537 în afara focarelor. Asta înseamnă o incidență de 2,93 fără focare și 2,97 cu focare, însă cea fără focare este cea luată momentan în considerare. Astăzi, 14 februarie, avem trei localități în carantină zonală, orașul Seini și comunele Poienile Izei și Gârdani.

În ceea ce privește numărul de cazuri, municipiul Baia Mare se menține, logic, pe primul loc, întrucât are și cea mai mare populație, cu o tendință clară de creștere față de începutul weekendului, dar sub ziua de ieri. Urmează, evident, Sighetu Marmației, respectiv, în ordine, orașul Baia-Sprie, comuna Recea, orașele Vișeu de Sus, Seini, Tăuții Măgherăuș și Borșa și comunele Satulung, Remetea Chioarului, Groși, Șișești și Dumbrăvița și orașele Cavnic și Târgu Lăpuș.

Referitor la incidența cazurilor la mia de locuitori, vorbim despre un oraș și patru comune pe primele cinci locuri ale clasamentului. Acestea sunt, în ordine, comuna Recea, cu o incidență de peste 7 cazuri la mia de locuitori, comunele Remetea Chioarului și Poienile Izei, cu o incidență mai mare de 6, dar sub 7, comunele Gârdani și Groși, cu o incidență mai mare de 5, dar sub 6, municipiul Baia Mare, orașele Seini și Tăuții Măgherăuș, comuna Satulung, orașul Baia-Sprie și comuna Bicaz, cu o incidență mai mare de 4, dar sub 5, respectiv comunele Dumbrăvița, Bogdan Vodă, Ariniș, Săcălășeni, Șișești, Leordina și orașul Cavnic, cu o incidență mai mare de 3, dar sub 4.

Așadar, avem o unitate administrativ-teritorială (UAT) cu incidența de peste 7, două UAT-uri cu o incidență mai mare de 6, dar sub 7, două UAT-uri cu o incidență mai mare de 5, dar sub 6, șase UAT-uri cu o incidență mai mare de 4, dar sub 5 și încă șapte UAT-uri cu o incidență mai mare de 3, dar sub 4.  Acest lucru înseamnă un total de 18 UAT-uri în care incidența este mai mare de pragul de 3 cazuri la mia de locuitori. Totodată, mai avem și 20 UAT-uri cu incidența de la 1,5 la 3 cazuri la mia de locuitori, considerate praguri de scenariu. Avem numai șase UAT-uri în care nu s-a înregistrat niciun caz (sau nu a fost raportat) în ultimele două săptămâni, respectiv Petrova, Boiu Mare, Oarța de Jos, Coroieni, Vima Mică și Budești. Ca atare, a crescut numărul cazurilor la nivel județean, în unele UAT-uri crescând incidența destul de mult. În prezent, avem trei localități carantinate zonal, Poienile Izei, Gârdani și Seini.

Foarte important de spus este faptul că, pentru a reduce considerabil răspândirea virusului, pe lângă campania de vaccinare, care a ajuns în faza a doua, autoritățile reamintesc cele trei reguli de aur care trebuie respectate pentru a reduce numărul de cazuri, și anume: o igienă exemplară, purtarea măștii de protecție și evitarea aglomerației. Depinde numai de noi.

Sursa: directmm.ro