Nouă elevi și șase angajați din sistemul de învățământ din județul Maramureș, infectați cu COVID-19 în ultimele cinci zile

Așa cum era de așteptat, redeschiderea școlilor poate constitui un pericol de răspândirea a infecției cu COVID-19. Nici Maramureșul nu a fost ferit de astfel de noi cazuri în rândul elevilor sau angajaților din sistemul de învățământ.

În fapt, de luni până vineri, la orele după-amiezii, s-au înregistrat 15 situații în județul nostru, însă infectările nu s-au înregistrat în școli, spun autoritățile județene.

„Datele actualizate cu privire la cazurile confirmate/infectate cu SARS-CoV-2 la nivelul județului nostru: 9 copii/elevi; 6 angajați. Aceste cazuri au fost testate în afara unităților de învățământ. Infecția cu noul Coronavirus nu s-a produs la nivelul unităților de învățământ”, a transmis Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureș.

Ministerul Educației a transmis ieri o informare cu privire la situația epidemiologică din sistem. “Incidența cumulată în rândul elevilor pe cele 4 zile de la debutul semestrului al II-lea (1 caz de elev confirmat/10.000 elevi) este mult mai mică decât în rândul populației generale. În 8 județe nu s-a înregistrat niciun caz de infectare în rândul elevilor (Argeș, Brăila, Giurgiu, Neamț, Sibiu, Satu Mare, Tulcea și Vâlcea). Luând în considerare perioada de incubație, primele cazuri de SARS – CoV – 2 identificate în școlile din România au la bază infectarea în săptămâna premergătoare începerii școlii”, au arătat reprezentanții Ministerului Educației.
Număr total de cazuri la nivel național:
1. Elevi confirmați în perioada 8 – 11 februarie: 244
2. Clase cu activitate suspendată la data de 11 februarie: 171
3. Angajați confirmați în perioada 8 – 11 februarie: 329.
“Subliniem încă o dată că, în sprijinul măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS – CoV – 2, sunt de o importanță majoră triajul epidemiologic, menținerea copiilor simptomatici la domiciliu și anunțarea medicului de familie”, au mai arătat oficialii Ministerului Educației.

Iată ce se întâmplă în cazul apariției unor cazuri de COVID în școală! Potrivit ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe se dispune în următoarele situații:
a) La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar. În această situație se suspendă cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.
b) La apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal se efectuează ancheta epidemiologică și testarea contacților acestuia. Conducerea unității de învățământ va decide în urma consultării DSP/DSPMB dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeași clasă sau suspendarea cursurilor, după caz.
c) La apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal, se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.
DSP/DSPMB va efectua ancheta epidemiologică, va stabili contacții direcți ai cazurilor confirmate și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar. La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul unității de învățământ. Măsura suspendării este dispusă prin hotărârea comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă/Comitetului Municipiului Bucureşti, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB. În aceste situații procesul de învățământ continuă în sistem online.

Sursa: directmm.ro