656 DE ANI DE LA PRIMA ATESTARE DOCUMENTARĂ A LOCALITĂŢILOR: BORȘA, MOISEI, VIŞEU, IEUD, SĂLIŞTE, SĂCEL ŞI BOCICOEL

În 2 februarie 2021, se împlinesc 656 de ani de la prima atestare documentară a localităților Borşa, Moisei, Vişeu, Ieud, Sălişte, Săcel şi Bocicoiel într-un document emis la data de 2 februarie 1365 prin care Regele Ludovic dăruiește voievodului maramureșean Balc, fiul lui Sas, și fraților săi Drag, Dragomer și Ștefan, mai multe localități din Maramureșul Istoric confiscate de la Bogdan Vodă.

Acesta este textul primei mențiuni documentare a acestor localităţi din Maramureşului Istoric (2 februarie 1365): “Regele Ludovic dăruiește lui Balc, fiul lui Sas, și fraților sei, Drag, Dragomir și Ștefan în recompensa servituțiilor moșia Cuhnea cu pertinențiile sale: Jeud, ambele Vișae, MOYSENI, Borșa și ambele Seliște, confiscate dela Bogdan Vodă eșit la Moldova și căzut sub nota de infidelitate” – Diplome maramureșene din secolele XIV și XV, autor Dr. Ioan Mihalyi de Apșa.

“La mulţi ani, Borşa! La mulţi ani, borşeni!”, “La mulţi ani, Moisei! La mulţi ani, moiseieni!”, “La mulţi ani, Vişeu!, La mulţi ani, vişeuani!”, urează primarii şi reprezentanţii primăriilor Borşa, Moisei şi Vişeu de Sus pe paginile de socializare.

Borşa

Moisei

Vişeu de Sus