Rata de infectare: Un oraș și patru comune, în topul 5 al incidenței, în Maramureș. 20 UAT-uri au incidența mai mare de 3. Vezi situația pe localități

Numărul cazurilor de COVID-19 în Maramureș a înregistrat o creștere evidentă față de raportarea săptămânii trecute. Iată cifrele aferente zilei de 1 februarie, cele mai recente publicate de DSP Maramureș! În total, în ultimele două săptămâni,s-au înregistrat 1.438 cazuri de COVID-19 în județ, din care 17 în focare, în Baia Mare, Sighetu Marmației și Coltău și 1.421 în afara focarelor. Asta înseamnă o incidență de 2,71 fără focare și 2,74 cu focare, însă cea fără focare este cea luată momentan în considerare.

În ceea ce privește numărul de cazuri, municipiul Baia Mare se menține, logic, pe primul loc, întrucât are și cea mai mare populație. Urmează, evident, Sighetu Marmației, respectiv, în ordine, orașele Baia-Sprie, Vișeu de Sus, Seini, respectiv orașul Tăuții Măgherăuș și comuna Recea, orașele Târgu Lăpuș și Săliștea de Sus.

Referitor la incidența cazurilor la mia de locuitori, vorbim despre un oraș și patru comune pe primele cinci locuri ale clasamentului. Acestea sunt, în ordine, comuna Gârdani, cu o incidență de peste 8 cazuri la mia de locuitori, orașul Baia-Sprie, cu incidența de peste 5, respectiv comunele Leordina, Groși și Cernești, cu incidența de peste 4. După top 5, vin în ordine, orașul Săliștea de Sus și comuna Recea, tot cu incidența mai mare de 4. Urmează municipiul Baia Mare și orașul Seini, comunele Coltău, Dumbrăvița, Rozavlea, Oarța de Jos, Poienile Izei, Bogdan Vodă, municipiul Sighetu Marmației, comunele Coaș, Săcălășeni, Valea Chioarului și orașul Tăuții Măgherăuș, cu o incidență mai mare de 3, dar sub 4 cazuri la mia de locuitori.

Așadar, avem o unitate administrativ-teritorială (UAT) cu incidența de peste 8, una care a depășit pragul de 5, dar sub 6, încă cinci cu incidența mai mare de 4, dar sub 5 și încă 13 UAT-uri cu incidența mai mare de 3, dar sub 4. Acest lucru înseamnă un total de 20 UAT-uri în care incidența este mai mare de pragul de 3 cazuri la mia de locuitori. Totodată, mai avem și 28 UAT-uri cu incidența de la 1,5 inclusiv la 3 cazuri la mia de locuitori, considerate praguri de scenariu. Avem numai trei UAT-uri în care nu s-a înregistrat niciun caz (sau nu a fost raportat) în ultimele două săptămâni, respectiv Rona de Jos, Budești și Coroieni. Ca atare, a crescut numărul cazurilor la nivel județean, în unele UAT-uri crescând incidența destul de mult.

Foarte important de spus este faptul că, pentru a reduce considerabil răspândirea virusului, pe lângă campania de vaccinare, care a ajuns în faza a doua, autoritățile reamintesc cele trei reguli de aur care trebuie respectate pentru a reduce numărul de cazuri, și anume: o igienă exemplară, purtarea măștii de protecție și evitarea aglomerației. Depinde numai de noi.

Sursa: directmm.ro