Povestea baiețelului care era sa fie deportat la Auschwitz

Astăzi, pe 27 ianuarie 1945, soldaţii Armatei a 60-a a Primului Front Ucrainean au deschis porţile Lagărului de Concentrare de la Auschwitz. A fost eliberați milioane de evrei.

Povestea baiețelului care era sa fie deportat la Auschwitz În vara anului 1944, în mijlocul celui de-al doilea Război Mondial, în timpul deportărilor evreilor din Maramureș și din zona Vișeului, are loc un eveniment care a marcat viața satului și-a întregii comunități.

Un baiețel, dintr-o familie de țărani mijlocași din comuna Vișeu de Jos este trimis în centrul satului la moară. În ton cu moda vremii, deja pătrunse încet pe piața, hainele „domnești”, dupa cum spuneau țaranii, fiind purtate si de evrei.

Băiatul avea o astfel de costumație, diferita de cea a țaranilor români din Maramureș. A fost confundat, de catre jandarmii unguri, cu un baiat evreu. A fost capturat de aceștia și dus în vagoanele din gara Vișeu de Jos, care staționau, cu destinația Auschwitz. În drum spre gara, acest băiețel a fost recunoscut de o femeie, care era o cunoștință a mamei sale. Femeia a anunțat-o pe mama baiatului.

Ea a mers la primarie (sfatul comunal) și a scos o hartie care sa ateste ca baiatul este nascut într-o familie de tărani români. Astfel, baiatul este salvat de mama sa.

Fotografie din colecția lui Erich Hoffman