Președintele Consiliului Județean al Elevilor Maramureș: „Hotărârea luată de ISJ este o crimă în educație”

În urma deciziei luate de Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, s-a hotărât „echilibrarea numărului de clase în cazul colegiilor naționale și liceelor teoretice, respectiv 6 clase/nivel liceal (cursuri de zi)”, fapt ce a nemulțumit atât elevii, cât și profesorii și părinții din Maramureș.

 În această situație sunt afectate în mod direct colegii naționale reprezentative ale județului, precum Colegiul Național „Vasile Lucaciu”, Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”.  Consiliul Județean al Elevilor Maramureș, structura de reprezentare a elevilor din județ, consideră necesară revizuirea acestei hotărâri, cu mențiunea de a se lua în calcul anumite aspecte, precum zonele geografice dezavantajate la nivel educațional. Având în vedere numărul de licee regăsite în anumite regiuni (precum Vișeu de Sus), limitarea numărului de clase la 6 nu ar fi benefică pentru elevii din localitățile limitrofe ( Poienile de Sub Munte, Ruscova, Repedea, Petrova, Leordina, Vișeu de Jos, Moisei, Bogdan Vodă ), determinând o creștere a procentajului de abandon școlar.

Conform Art. 1, alineatul 4, literele e) și e^1) din Legea 185/2020,

e) învăţământul liceal şi profesional: clasa cuprinde în medie 24 de elevi, dar nu mai puţin de 15 şi nu mai mult de 30;

e^1) învăţământul dual: clasa cuprinde în medie 24 de elevi, dar nu mai puţin de 20 şi nu mai mult de 30;

În condițiile în care majoritatea instituțiilor de învățământ au o rată de promovabilitate ridicată la examenul de Bacalaureat, problema fundamentală este reprezentată de numărul elevilor dintr-o clasă, nu al numărului de clase. Criteriile în baza cărora s-au ales instituțiile de învățământ care vor suferi aceste schimbări nu sunt bine întemeiate. Egalizarea numărului de elevi la toate liceele din județ va genera implicit probleme grave la următoarele sesiuni de înscriere pentru clasele a IX-a, crescând semnificativ mediile de admitere.

S-a semnalat de asemenea și comasarea anumitor clase din unele licee de care nu ar fi trebuit să se fi atins. (precum Colegiul de Arte din Baia Mare. Eliminarea unei clase din 3, în raport cu numărul de elevi, nu este o soluție.)

„Tăiem aripile elevilor care se pregătesc din greu pentru că nu mai avem cu ce să umplem golurile de la profesională? Hotărârea luată de ISJ este o crimă în educație.” menționează Președintele Consiliului Județean al Elevilor Maramureș, Dan Buciuman.