Democraţia americană n-a fost nici o secundă în pericol
Când în România s-a sărbătorit creştineşte Boboteaza (6 ianuarie a.c.), în S.U.A. susţinătorii lui Donald Trump (o mică parte din ei) au atacata Capitoliul din Washington D.C., nerecunoscând victoria în alegeri a lui Joe Biden, evident, la îndemnul lui Trump.
Mediatizarea acestui subiect a stârnit valuri de indignare atât pe reţelele sociale unde Twitter i-a blocat accesul preşedintelui Trump, cât şi în cancelariile statelor din Uniunea Europeană.
S.U.A. se afla în pericol din perspectivă democratică, tocmai ŢARA de unde se “dă ceasul în materie de democraţie”. Asta a fost prima impresie văzând felul în care autorităţile (poliţia) au apărat anemic CAPITOLIUL.
A fost o acţiune fără precedent aşa că şi reacţia a fost fără precedent. S.U.A. şi-a revenit greu din stupefacţie, după câteva ore de haos, după ce s-a vorbit de “insurecţie” şi “tentativă de lovitură de stat”. Spre seară, Garda Naţională a instaurat ordinea. Congresul S.U.A. şi-a început şedinţa validând mandatul de preşedinte ales a lui Joe Biden. Formalitatea care mai trebuie îndeplinită e de depunere a jurământului pe Constituţie de către acest democrat de 78 de ani.
A învins elita politică din S.U.A. Cu toate acestea peste 70 de milioane de oameni l-au votat pe Donald Trump. Sunt cei mai defavorizaţi cetăţeni americani de către sistemul politic şi economic. Sunt cei de care atât Joe Biden ca preşedinte, cât şi Partidul Democrat din S.U.A. vor trebui să ţină cont deoarece Trump pleacă de la Casa Albă cu această zestre electorală pe care are toate şansele să o piardă pe principiul “fiecare pasăre pe limba ei piere!”.
Gesturile lui Donald Trump au fost ale unui paranoic care n-a dorit să îşi recunoască înfrângerea. Ar fi sacrificat până şi democraţia din S.U.A. pentru a provoca noi alegeri.
Şi uite-aşa DEMOCRAŢIA se dovedeşte o formă de guvernare imperfectă (cum e numită de 150 de ani) dar singura funcţională!
În România s-au făcut apropieri între imaginile de la Capitoliu şi venirea minerilor în Parlamentul României (la începutul anilor ’90).
Cu toate astea, DEMOCRAŢIA în S.U.A. nu s-a aflat în pericol nici o secundă. În dimineaţa următoare mulţi dintre consilierii lui Donald Trump şi-au dat demisiile. Vicepreşedintele S.U.A., Pence, s-a delimitat de acţiunile preşedintelui Trump, spunând că pentru el Constituţia S.U.A e sfântă şi Trump se află în afara Constituţiei.
Democraţia americană are mecanismele sale de apărare. Va intra în rol: Justiţia care va stabili vinovaţi şi vinovaţii în aşa fel ca-n S.U.A. nici un preşedinte de aici înainte să nu mai vizeze reguli de încălcare a Constituţia S.U.A.
Venit dinafara elitei politice americane, Trump a oferit toate motivele pentru ca aşa ceva să nu se mai întâmple. Se va vedea celeritatea cu care acţionează Justiţia în S.U.A. şi vom putea compara felul în care dosarele Revoluţiei Române trenează şi astăzi!
Joe Biden şi democraţii au câştigat alegerile şi zilele următoare se vor instala la Casa Albă, în Senat şi Cameră!
Pentru Partidul Republican vine o perioadă de refacere politică după experienţa cu Donald Trump.
În S.U.A., votanţii lui Trump şi problemele lor grave din economie, societate, sănătate, vor fi analizate şi se vor căuta soluţii pentru a rezolva fracturile din societatea americană.
În tot acest rău petrecut zilele astea există şi un bine. Săracii din S.U.A vor fi luaţi în considerare. Politica va fi şi în favoarea lor. Aşa că… orice gânduri ar fi avut Omenirea văzând atacul Capitoliului din Washington D.C., e clar că DEMOCRAŢIA din S.U.A. n-a fost nici o secundă în pericol. A ieşit chiar mai întărită din această încercare. Restul… ţine de mecanismele de autoapărare democratică şi de-abia de-acuma ÎNCEPE!
Marian Ilea