„MIRCEA MAN: Toader Şteţcu a fost un model de viaţă pentru mine”

A plecat dintre noi decanul de vârstă al primarilor maramureşeni. Pentru mine a fost model de urmat, sfaturile lui au avut blândeţea părinţilor de demult. Toader Şteţcu m-a sfătuit cu liniştea lui interioară, n-a făcut compromisuri, s-a luptat pentru comuna lui, Moisei, pe care şi-a dorit-o cu facilităţi europene, pentru ca în Moisei să se trăiască aşa ca oriunde în lumea asta unde există civilizaţie. A derulat planuri şi proiecte dar a respectat tot ce au făcut strămoşii, ducând mai departe tradiţia formidabilă a acestor locuri.

Toader Şteţcu a avut momente de cumpănă doar când nu funcţionau cum trebuie proiectele pentru comuna Moisei. A ştiut să-şi atingă toate ţintele propuse. A respectat moiseienii, de la copii şi până la bătrânii înţelepţi ai comunei.

Ca preşedinte de Consiliu Judeţean, ca om politic şi ca om, am învăţat de la Toader Şteţcu un lucru esenţial: “În funcţii politice, când eşti ales de oameni, te pui în slujba lor necondiţionat”. A făcut acest lucru ca dascăl ori ca primar.

Vestea dispariţiei lui a venit ca un trăznet pentru mine. Aveam multă linişte interioară ştiind că oricând îl găsesc în Moisei şi că o discuţie cu Toader Şteţcu e lămuritoare de probleme.

A fost un om minunat, un om care a devenit fără să vrea, mentor al generaţiilor de politicieni şi de oameni ai Moiseiului. A iubit comuna lui şi oamenii acestor locuri.

Azi, îi aducem omagii în timp ce Toader Şteţcu e în liniştea luminată a divinităţii. Prin plecarea lui, rămânem mult mai săraci.

Bunul Dumnezeu să-l primească la dreapta Sa pe un om care, prin tot ceea ce a făcut, a condus ca lider şi a dezvoltat comunitatea moiseiană, intrând în istoria acestui spaţiu pentru următoarele veacuri.

Mircea Man